Vrati se na sadržaj

29. NOVEMBAR 2018.
RUSIJA

Denis Kristensen dobija podršku iz celog sveta

Denis Kristensen dobija podršku iz celog sveta

Brat Denis Kristensen je zbog učestvovanja u verskim aktivnostima u zatvoru proveo više od 525 dana, a pred sudom se pojavio gotovo 50 puta. Okružni sud u Železnodorožniju u ruskom gradu Orelu, koji razmatra Denisov slučaj, novo saslušanje je zakazao polovinom decembra. Iako se njegovo suđenje oteglo i u pritvoru je već više od 18 meseci, Denis je i dalje pozitivan. To je nesumnjivo dokaz Jehovine podrške, koji odgovara na milione molitvi koje naša braća širom sveta upućuju za Denisa.

U želji da mu pruže podršku, braća i sestre iz Rusije i drugih zemlja poslali su Denisu na stotine pisama i crteža. Na saslušanju održanom 30. oktobra, Denis je kroz staklo prostorije u kojoj je bio pritvoren pokazao neke razglednice i dečje crteže, tako da su svi koji su došli da mu pruže podršku mogli da se ohrabre.

Denis Kristensen tokom pauze na saslušanju održanom 30. oktobra 2018. kroz staklo prostorije za zatvorenike pokazuje pisma podrške koja je dobio

Pored našeg međunarodnog bratstva, za Denisov slučaj se zainteresovala i međunarodna zajednica. Memorijalni centar za ljudska prava, sa sedištem u Moskvi, 21. jula 2017. proglasio je Denisa političkim zatvorenikom. Ruski Savet za ljudska prava je 20. juna 2018. zatražio od javnog tužioca da dokaže zakonski osnov za krivično gonjenje Jehovinih svedoka. Komisija SAD za međunarodne verske slobode 26. septembra 2018. zvanično je Denisa proglasila „zatvorenikom savesti“.

Rusija je javno dala garancije da zabrana pravnih tela Jehovinih svedoka neće ugroziti pravo pojedinaca da ispovedaju svoju veru. Pa ipak, lokalne i državne vlasti su se oglušile o te garancije i sam zakon time što su Denisa i druge Svedoke osudili za „ekstremizam“. U toku ove godine, na području Ruske Federacije, vlasti su izvršile pretres u domovima mnogih Svedoka. Zaključno sa sastavljanjem ovog izveštaja, u zatvoru se nalazi 25 braće i sestara, 18 njih je u kućnom pritvoru, a sloboda 40 drugih Svedoka ograničena je na neki drugi način. Ishod Denisovog suđenja će nesumnjivo uticati na sudbinu 90 Jehovinih svedoka u oko trideset oblasti u Rusiji, koji još uvek čekaju na izricanje presude.

Sigurni smo da će braća i sestre širom sveta i dalje usrdno moliti Jehovu da i dalje daje snagu i hrabrost našoj braći i sestrama protiv kojih se vode sudski postupci zbog njihovog ispovedanja vere. Željno iščekujemo dan kada će se Jehova pobrinuti da oni koji mu služe dobiju pravdu (Luka 18:7).