Vrati se na sadržaj

2. JUL 2013.
RUSIJA

Evropski sud štiti pravo na privatnost

Evropski sud štiti pravo na privatnost

NJUJORK. U četvrtak, 6. juna 2013, Evropski sud za ljudska prava naložio je Rusiji da plati odštetu od 5000 evra i Valentini Žukovoj i Jekaterini Avilkinoj. Ruske vlasti su tražile njihove zdravstvene kartone bez njihovog odobrenja. Sud smatra da je tim činom prekršeno osnovno pravo na privatnost, koje se svrstava u „temeljna načela“ garantovana Evropskom konvencijom.

Ovom presudom je okončan sudski proces koji je trajao preko pet godina. Zamenik javnog tužioca u Sankt Peterburgu je 2007. naložio zdravstvenim ustanovama u tom gradu da kancelariji tužioca proslede „sve slučajeve u kojima Jehovini svedoci odbiju transfuziju krvi ili njenih komponenti“ – i to bez znanja i saglasnosti pacijenata. Zato su 9. marta 2009. Svedoci predali Evropskom sudu za ljudska prava slučaj Avilkina i drugi protiv Rusije. Sud je u presudi obrazložio da se Rusija ponela „ugnjetavački“ i potvrdio da ne postoje „opravdani razlozi“ za otkrivanje privatnih podataka vlastima.

Govoreći o pozitivnom ishodu ovog slučaja, portparol Jehovinih svedoka u Rusiji Grigorij Martinov rekao je: „Ova odluka Suda pomoći će svim ruskim državljanima, kao i stanovnicima drugih zemalja članica Saveta Evrope, u zaštiti osnovnih ljudskih prava.“

Kontakt:

Međunarodni: Džejms Ričard Braun, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000

Rusija: Grigorij Martinov, tel.: +7 812 702 2691