Vrati se na sadržaj

Dvorana Jehovinih svedoka u Abinsku

4. AVGUST 2015.
RUSIJA

Slučaj o zabrani pravnog tela Jehovinih svedoka u Abinsku dospeo na Vrhovni sud

Slučaj o zabrani pravnog tela Jehovinih svedoka u Abinsku dospeo na Vrhovni sud

Vrhovni sud Ruske Federacije 5. avgusta 2015. razmotriće žalbu na odluku o zabrani verske zajednice Jehovinih svedoka u Abinsku. Vlasti grada Abinska su odluku o zabrani donele početkom ove godine, na sličan način kao što je to učinjeno u Taganrogu i Samari.

Neosnovani razlozi za zabranu

Skupština Jehovinih svedoka u Abinsku ima oko 100 članova, od kojih su neki u poodmaklim godinama. Verska zajednica u Abinsku registrovana je kao pravno telo u novembru 1999. i u vlasništvu ima Dvoranu Kraljevstva u kojoj Jehovini svedoci održavaju svoje sastanke.

U decembru 2012, kao i u oktobru 2013, vlasti su optužile dva Jehovina svedoka iz Abinska za kršenje zakona zbog navodnog distribuisanja ekstremističke literature. Oba Svedoka pripadaju skupštini u Abinsku, ali nijedan od njih nije član pravnog tela te verske zajednice. Ne obazirući se na tu činjenicu, tužilac je iskoristio neosnovane optužbe protiv ove dve osobe kako bi zatražio zabranu pravnog tela Jehovinih svedoka.

Na osnovu tih netačnih zaključaka, sud u Krasnodaru je 4. marta 2015. objavio da je „pravno telo Jehovinih svedoka iz grada Abinska [...] ekstremističko i da ga treba zabraniti i ispisati iz državnog registra pravnih tela“. Pored toga, sud je odlučio da Dvorana Kraljevstva u Abinsku pređe u vlasništvo države. Ako Vrhovni sud potvrdi ovu presudu, Jehovini svedoci u Abinsku će ostati bez mesta za održavanje verskih sastanaka.

Slična taktika

Pogrešno primenjujući Zakon o suzbijanju estremističke aktivnosti, vlasti u Abinsku postupaju slično vlastima koje su zabranile versku zajednicu Jehovinih svedoka u Taganrogu i Samari. I u Abinsku su iznete neosnovane optužbe za učestvovanje u ekstremističkim aktivnostima. Jehovini svedoci u Taganrogu i Samari sudskim putem se svesrdno bore protiv ovih lažnih optužbi. Podneli su žalbe Evropskom sudu za ljudska prava da bi zaštitili svoju versku slobodu.

Jehovini svedoci u Abinsku se ne povlače

Jehovini svedoci u Abinsku će nastaviti s verskim aktivnostima, poput svojih suvernika u drugim delovima sveta. Međutim, oni se nadaju da će Vrhovni sud Ruske Federacije uvideti da je presuda nižeg suda u Abinsku nepravedna i da će im dozvoliti da se i dalje sastaju u miru u svojoj dvorani.