Vrati se na sadržaj

16. MART 2017.
RUSIJA

Ministarstvo pravde preduzima daljnje korake kako bi zabranilo Jehovine svedoke u Rusiji

Ministarstvo pravde preduzima daljnje korake kako bi zabranilo Jehovine svedoke u Rusiji

Ministarstvo pravde u Rusiji podnelo je zahtev Vrhovnom sudu u kom traži „da se Administrativni centar Jehovinih svedoka proglasi ekstremističkim, da se zabrane njegove aktivnosti i da se zatvori“. Vrhovni sud je 15. marta 2017. na svom zvaničnom veb-sajtu objavio da je od Ministarstva dobilo ovaj zahtev. Jehovini svedoci nisu dobili nikakvo obaveštenje o ovom poslednjem koraku Ministarstva u njegovoj nameri da im zabrani da slobodno ispovedaju svoju veru.

Ukoliko Vrhovni sud prihvati zahtev Ministarstva, Jehovini svedoci u Rusiji će snositi ozbiljne posledice. Mogli bi izgubiti sve objekte koji služe za verska okupljanja, gotovo 400 pravnih tela bi moglo biti ukinuto i svih 170000 Svedoka bi moglo biti krivično gonjeno samo zato što idu na verske sastanke, čitaju Bibliju zajedno, ili što razgovaraju s drugima o svojim verovanjima.

Vasilij Kalin, portparol Administrativnog centra u Rusiji, rekao je: „Jehovini svedoci u Rusiji samo žele da im se dozvoli da u miru služe svom Bogu. U proteklih 100 godina, vlasti u Rusiji nisu postupale u skladu s vlastitim zakonima, koji nam garantuju to pravo. Bio sam mali kada je Staljin proterao moju porodicu u Sibir samo zbog toga što smo Jehovini svedoci. Tužno je i za svaku osudu to što bi moju decu i unuke mogla zadesiti slična sudbina. Nisam ni pomišljao da ćemo se opet suočavati s verskim progonstvom i u današnjoj Rusiji.“