Vrati se na sadržaj

19. APRIL 2017.
RUSIJA

Peti dan: Vrhovni sud Rusije razmatra dokaze u slučaju zabrane Jehovinih svedoka

Peti dan: Vrhovni sud Rusije razmatra dokaze u slučaju zabrane Jehovinih svedoka

Danas je Vrhovni sud Rusije počeo sa razmatranjem obimne dokumentacije vezane za ovaj slučaj – ukupno 43 sveska dokumenata. Pored toga, sud je dozvolio advokatima Administrativnog centra (u daljem tekstu Centar) da prilože nove dokaze koji se tiču upada policije na verske sastanke Jehovinih svedoka. U martu 2017. policija je prekidala te sastanke i pretila prisutnima podizanjem krivičnih prijava.

Tokom razmatranja zahteva Ministarstva pravde (u daljem tekstu Ministarstvo) da se ukine 395 pravnih tela (u daljem tekstu Lokalne verske zajednice), sud je saslušao argumente što se tiče zakonske i kanonske strukture organizacije Jehovinih svedoka. Kada su pregledane ranije donete odluke o zabrani osam lokalnih verskih zajednica, advokati Svedoka su ukazali na to da se te odluke temelje na podmetnutim dokazima, kao i da je u tim procesima bilo proceduralnih grešaka.

Pored toga, advokati Centra su istakli da se Ministarstvo koristi dvostrukim aršinima. Tokom sudskih procesa koji su vođeni da bi se zabranile Lokalne verske zajednice, Ministarstvo je tvrdilo da Centar nije imao nikakve veze s njihovim aktivnostima. Takođe se mešao u svaki pokušaj Centra da učestvuje u sudskom procesu. Međutim, sada Ministarstvo tvrdi da je Centar odgovoran za navodne prekršaje vidljive u aktivnostima Lokalnih verskih zajednica, kao i za ekstremizam u literaturi Svedoka.

Ministarstvo je sprovelo veliki broj istraga pravnih tela Svedoka i Sudu je priložilo obimne izveštaje. Pa ipak, tokom ispitivanja, Ministarstvo nije moglo da izdvoji nijedan jedini incident u kome su Svedoci bili umešani u ekstremističke aktivnosti.

Sud ponovo zaseda 20. aprila 2017. u 14.00 časova.