Vrati se na sadržaj

5. DECEMBAR 2017.
RUSIJA

Počinje saslušanje o oduzimanju Administrativnog centra Jehovinih svedoka u Rusiji

Počinje saslušanje o oduzimanju Administrativnog centra Jehovinih svedoka u Rusiji

Ruske vlasti su preduzele daljnje korake u pokušaju da oduzmu posed na kom se nalazi Administrativni centar Jehovinih svedoka u Solnečnoju, u blizini Sankt Peterburga.

Presudom Vrhovnog suda od 20. aprila 2017. naloženo je da se sva pravna tela Jehovinih svedoka ukinu i da im se oduzme sva imovina, uključujući i posed na kom se nalazi Administrativni centar u Rusiji. Međutim, vlasnik poseda na kom se nalazi Administrativni centar je pravno telo u Sjedinjenim Državama, to jest Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania. Tužilac zato pokušava da poništi ugovor sačinjen pre 17 godina kojim je vlasništvo zakonski preneto na to pravno telo. Pre nego što je Vrhovni sud doneo presudu, pravovaljanost tog ugovora nikada nije dovedena u pitanje, a pravno telo u Sjedinjenim Državama redovno plaća porez na tu imovinu. Vlasti na krajnje nepošten način pokušavaju da ozakone svoj konačni cilj, to jest da Svedocima oduzmu Administrativni centar.

Na preliminarnom saslušanju 29. novembra 2017, sudija je odbacio sve dokaze koje su priložili advokati Jehovinih svedoka, čime je pripremio teren za tužioca i njegov slučaj. Ako bi Svedoci ostali bez ovog poseda koji vredi više miliona dolara, ne bi bio u pitanju samo materijalni gubitak, budući da je to bio dom za skoro 400 ruskih i stranih državljana, od kojih su neki tu živeli i više od 20 godina. Teško im je palo što su morali da napuste svoj dom i mesto na kome su obavljali svoju versku službu u korist ruskih građana.

Saslušanje radi utvrđivanja pravovaljanosti ovog slučaja počeće 7. decembra 2017, u 14 časova u Okružnom sudu u Sestroretsku u Sankt Peterburgu.