Vrati se na sadržaj

24. NOVEMBAR 2017.
RUSIJA

Denisu Kristensenu ponovo produžen pritvor

Denisu Kristensenu ponovo produžen pritvor

NAJNOVIJA VEST: Okružni sud u Orelu je 22. decembra 2017. odbacio zahtev advokata gospodina Kristensena da bude pušten iz pritvora. Pritvor mu ističe 23. februara 2018, a do tada će se još jednom pojaviti na sudu, verovatno da bi mu pročitali optužnicu.

Okružni sud u Orelu je 20. novembra 2017. nakon tročasovnog saslušanja produžio pritvor Denisu Kristensenu do 23. februara 2018. To je drugi put kako je ovaj sud gospodinu Kristensenu produžio pritvor za tri meseca. On je bez prethodnog suđenja pritvoren u maju 2017, kada je policija upala na miran verski sastanak i uhapsila ga.

Gospodin Kristensen je danski državljanin i Jehovin svedok. Pre njegovog hapšenja Vrhovni sud u Rusiji zabranio je verske aktivnosti Jehovinih svedoka zbog ekstremizma. Okružni sud mu je ponovo produžio pritvor da bi tužilac protiv njega prikupio „dokaze“ o navodnim protivzakonitim verskim aktivnostima. Ovaj sud je odbio da razmotri mogućnost da gospodin Kristensen tokom istrage bude u kućnom pritvoru, a ignorisao je i garanciju danskih vlasti da mu neće izdati pasoš ili na neki drugi način pomoći da napusti zemlju.

Tog dana kada je uhapšen, gospodin Kristensen i njegova žena, ruska državljanka, koristili su svoje osnovno pravo na slobodu veroispovesti i udruživanja. On bi po nalogu suda u pritvoru mogao biti zadržan najviše dve godine. Ako bude osuđen, suočiće se s kaznom od šest do deset godina zatvora.