Vrati se na sadržaj

27. DECEMBAR 2017.
RUSIJA

Prevod Novi svet ostaje zabranjen u Rusiji

Prevod Novi svet ostaje zabranjen u Rusiji

Regionalni sud Lenjingradske oblasti odbacio je danas našu žalbu na presudu Gradskog suda u Viborgu donetu u avgustu kojom je biblijski prevod Novi svet na ruskom zabranjen i proglašen ekstremističkom publikacijom. Saslušanju je prisustvovalo oko 30 ljudi, među kojima su bili i predstavnici britanske, holandske, švajcarske i američke ambasade.

Odbrana je nekoliko puta tokom saslušanja iznela jasne dokaze koji potvrđuju pristrasnost i neosnovanost ekspertske studije koju je sud naložio i koja tvrdi da prevod Novi svet nije Biblija, čime se stvara povoljan teren da se ta publikacija proglasi ekstremističkom.

Takozvani eksperti su odlučno tvrdili da prevod Novi svet nije Biblija zato što u njemu to nigde izričito ne piše. Međutim, odbrana je skrenula pažnju na 5. stranu prevoda Novi Svet na ruskom objavljenog 2007, gde jasno stoji: „Ovo je novi prevod Biblije na ruskom jeziku.“ Odbrana je iznela prigovor na rad „eksperata“, koji su 287 dana analizirali prevod Novi svet, a ipak nisu uočili tu jednostavnu činjenicu u trećem odlomku predgovora.

Tokom ispitivanja, jedna članica tog ekspertskog tima ponovila je tvrdnju da se prevod Novi svet ne može smatrati Biblijom ukoliko nema „blagoslov patrijarha“ ili ako se od reči do reči ne podudara s nekim prevodom koji je odobrila Crkva. „Eksperti“ su prigovorili na upotrebu Božjeg imena Jehova, tvrdeći da tekst prevoda Novi svet ne podupire određena crkvena učenja. Sudija je odbacio sve pokušaje odbrane da se sprovede nova, nepristrasna ekspertska analiza prevoda Novi svet.

Nakon današnjeg odbacivanja žalbe, u ruskom pravosuđu ne postoji više nijedan pravni lek koji bi naša braća mogla da iskoriste i zato će ovaj slučaj biti predat na razmatranje Evropskom sudu za ljudska prava.

Jehovini svedoci širom sveta uvereni su da nijedna ljudska institucija neće uspeti da izbriše Božju reč i da će svi pokušaji da se zaustavi njeno širenje na kraju biti bezuspešni (Isaija 40:8).

Kontakt:

Međunarodni: Dejvid Semonijan, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 845 524 3000