Vrati se na sadržaj

2. AVGUST 2017.
RUSIJA

Reakcija međunarodne javnosti na odluku ruskog Vrhovnog suda protiv Jehovinih svedoka

Reakcija međunarodne javnosti na odluku ruskog Vrhovnog suda protiv Jehovinih svedoka

Predstavnici vlada zemalja širom sveta objavili su svoj stav prema odluci ruskog Vrhovnog suda da verske aktivnosti Jehovinih svedoka proglasi nezakonitim. Ove izjave osuđuju nepravednu i tešku sudsku odluku Rusije protiv manjinske verske grupe koja je poznata po verskim aktivnostima koje ne remete javni red i mir.

Tročlano Apelaciono veće ruskog Vrhovnog suda podržalo je 17. jula 2017. presudu donetu 20. aprila „da se zatvore verska organizacija ’Administrativni centar Jehovinih svedoka u Rusiji‘, kao i lokalne verske zajednice koje su njegovi ogranci [i] da sva imovina te verske organizacije pripadne Ruskoj Federaciji“. Time je Sud praktično zabranio delo Jehovinih svedoka u čitavoj Rusiji.

Saopštenja nakon odluke Apelacionog veća od 17. jula 2017.

Slede delovi saopštenja izdatih nakon odluke Apelacionog veća Vrhovnog suda Rusije od 17. jula 2017. kojom je potvrđena presuda od 20. aprila:

„Veoma smo zabrinuti što je ruski Vrhovni sud odbacio žalbu Jehovinih svedoka koji su se žalili jer su okarakterisani kao ’ekstremisti‘. Ovom presudom je potvrđeno da su mirne verske aktivnosti 175000 ruskih građana zakonski zabranjene i da je opovrgnuto njihovo pravo na slobodu veroispovesti zagarantovano ruskim Ustavom“ (Lord Ahmed od Vimbldona, ministar za ljudska prava, Ministarstvo spoljnih poslova, Velika Britanija, https://www.gov.uk/government/news/minister-for-human-rights-statement-on-russian-supreme-court-ruling).

„Ovonedeljna presuda ruskog Vrhovnog suda protiv Jehovinih svedoka jeste najnoviji u nizu uzmeniravajućih poteza koje država preduzima protiv verskih manjina u Rusiji. Pozivamo ruske vlasti da ukinu zabranu aktivnosti Jehovinih svedoka u Rusiji, promene (odluku) o zatvaranju Administrativnog centra Jehovinih svedoka, i oslobode sve članove verskih manjina koji su i dalje nepravedno u pritvoru zbog takozvanih ekstremističkih aktivnosti“ (Heder Nort, portparol Ministarstva spoljnih poslova SAD, https://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2017/07/272679.htm).

„Jehovini svedoci, kao i sve druge religijske grupe, moraju imati mogućnost da mirno uživaju slobodu okupljanja bez ometanja, kao što je zagarantovano Ustavom Ruske Federacije, međunarodnim obavezama Rusije i međunarodnim standardima za ljudska prava“ (portparol Evropske službe za spoljne poslove, https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/30022/statement-spokesperson-upheld-ban-activities-jehovahs-witnesses-russia_en).

„Odluka Vrhovnog suda odražava žalostan stav vlade da se mirno ispovedanje vere izjednačava sa ekstremizmom. Svedoci nisu ekstremistička grupa i treba da im se omogući da svoju veru ispovedaju javno i slobodno, bez represije vlasti“ (Danijel Mark, predsedavajući Komisije SAD za međunarodne verske slobode, http://www.uscirf.gov/news-room/press-releases/russia-jehovah-s-witnesses-banned-after-supreme-court-rejects-appeals).

„Veoma sam zabrinut zbog činjenice da je sud podržao zabranu Jehovinih svedoka u Rusiji. Uprkos našim žalbama na različitim nivoima, ovim potezom se pravo na slobodu veroispovesti i misli tretira kao krivično delo“ (Gernot Erler, koordinator saradnje sa Rusijom, Srednjom Azijom i Istočnim zemljama, Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, http://www.auswaertiges-amt.de/sid_5DAC942B7DE50BCC4AFCDFC864C2E383/EN/Infoservice/Presse/Meldungen/2017/170719-Ko_RUS-Zeugen_Jehovas.html).

„Nečuvena nedavna odluka Rusije da zabrani Jehovine svedoke tako da ne mogu da postoje kao priznata verska zajednica u Rusiji predstavlja grubo kršenje člana 18 Opšte deklaracije o pravima čoveka kojim se štiti sloboda veroispovesti [...] Ljudi dobre volje bez obzira na veroispovest, kao i oni koji cene ljudske slobode moraju se solidarisati sa Jehovinim svedocima u Rusiji“ (dr Katrina Lantos Svet, predsednica Fondacije Lantos, https://www.lantosfoundation.org/news/2017/7/17/lantos-foundation-condemns-russias-outrageous-decision-to-ban-jehovahs-witnesses).

Saopštenja nakon presude Vrhovnog suda od 20. aprila 2017.

Pre nego što je Apelaciono veće donelo odluku, državne službe mnogih zemalja i razni zvaničnici osudili su presudu ruskog Vrhovnog suda od 20. aprila:

„Zatražila sam od predsednika Vladimira Putina da iskoristi svoj uticaj da bi se pobrinuo da se poštuju ljudska prava u ovom slučaju, kao i u slučaju Jehovinih svedoka“ (kancelarka Angela Merkel, tokom konferencije za štampu sa predsednikom Putinom, http://uk.reuters.com/article/uk-russia-germany-putin-syria-idUKKBN17Y1JZ).

„Skorašnja odluka Vrhovnog suda da proglasi Administrativni centar Jehovinih svedoka u Ruskoj Federaciji ekstremističkom organizacijom i da ga, zajedno sa još 395 Lokalnih verskih zajednica Svedoka zatvori izaziva ozbiljnu zabrinutost povodom slobode veroispovesti u Rusiji i još jedan je primer toga kako se zakon protiv ekstremizma koristi da bi se ograničila sloboda izražavanja i okupljanja“ (Teodora Bakojanis i Lilijan Mori Paskjer, izveštači za Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope, Nadzorna komisija za Rusku Federaciju, http://assembly.coe.int/nw/xml/News/News-View-EN.asp?newsid=6599).

„Nepoštovanje verske slobode u Rusiji predstavlja još jedno neprihvatljivo kršenje obaveza koje Moskva ima u OEBS-u [Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju]. Oni koji u miru ispovedaju svoju veru nikada ne bi trebalo da budu maltretirani, kažnjavani ili zatvarani. Sudski nalog za zaplenu imovine Jehovinih svedoka dodatno otežava situaciju. Nadam se da će biti uložena žalba Evropskom sudu za ljudska prava“ (senator Rodžer Viker, predsedavajući Evropske komisije za bezbednost i saradnju, http://csce.emailnewsletter.us/mail/util.cfm?gpiv=2100141660.2454.614).

„Jučerašnja odluka Vrhovnog suda Ruske Federacije da zabrani aktivnosti Administrativnog centra Jehovinih svedoka u Rusiji zbog ’ekstremizma‘ omogućiće krivično gonjenje Jehovinih svedoka samo zato što ispovedaju svoju veru. Jehovini svedoci, kao i sve druge religijske grupe, moraju imati mogućnost da mirno uživaju slobodu okupljanja bez ometanja, kao što je zagarantovano Ustavom Ruske Federacije, međunarodnim obavezama Rusije i međunarodnim standardima za ljudska prava“ (portparol Evropske službe za spoljne poslove, https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/24870/statement-ban-activities-jeho).

„Duboko sam zabrinut što se aktivnosti Jehovinih svedoka u Rusiji kojima se inače ne remeti javni red i mir neopravdano smatraju protivzakonitim. Ova presuda Vrhovnog suda predstavlja pretnju za vrednosti i principe na kojima počiva demokratsko, slobodno, otvoreno, pluralističko i tolerantno društvo“ (Mihael Georg Link, direktor Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju, http://www.osce.org/odihr/313561).

„Ova zabrana kojom se progone miroljubive osobe samo zato što ispovedaju svoju veru otvoreno krši osnovno pravo na slobodu veroispovesti, a samim tim i međunarodne standarde za ljudska prava koji su takođe zagarantovani Ustavom Ruske Federacije. Zato mora biti preispitana što je moguće pre“ (profesorka Ingeborg Gabrijel, lična predstavnica predsedavajućeg OEBS-a za borbu protiv rasizma, ksenofobije i diskriminacije, http://www.osce.org/odihr/313561).

„Zabrinuta sam zbog odluke ruskog Vrhovnog suda da Jehovine svedoke proglasi ’ekstremistima‘. Ovom presudom je mirno ispovedanje vere 175000 ruskih građana učinjeno protivzakonitim i prekršeno pravo na slobodu veroispovesti koje je sastavni deo ruskog Ustava. Ujedinjeno Kraljevstvo poziva ruske vlasti da se drže svojih međunarodnih obaveza kada je u pitanju ova osnovna sloboda“ (baronica Džojs Anelaj, nekadašnja državna sekretarka Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, https://www.gov.uk/government/news/minister-for-human-rights-criticises-russian-supreme-court-ruling-for-labelling-jehovahs-witnesses-as-extremist).

Međunarodna javnost osudila presudu ruskog Vrhovnog suda

Stalno veće OEBS-a usvojilo je 20. jula 2017. saopštenje Evropske unije. U saopštenju se Rusija poziva da Jehovinim svedocima omogući da „mirno uživaju slobodu okupljanja bez ometanja, kao što je zagarantovano Ustavom Ruske Federacije, međunarodnim obavezama Rusije i međunarodnim standardima za ljudska prava“. Saopštenje je u Beču jednoglasno usvojilo svih 28 zemalja članica EU, a podržale su ga i zemlje koje nisu članice EU, kao što su Australija, Kanada i Norveška (https://eeas.europa.eu/sites/eeas/files/pc_1155_eu_jehovahs_witnesses_in_russia.pdf).

Jehovini svedoci širom sveta veoma su razočarani što je ruski Vrhovni sud ovom samovoljnom presudom širom zemlje zabranio njihovo delo. Međunarodne vladine službe i zvaničnici reagovali su tako što su osudili Rusiju zato što je nepravedno proglasila Jehovine svedoke „ekstremistima“ i što je ignorisala svoje ustavne i međunarodne obaveze da zaštiti slobodu veroispovesti. Evropski sud za ljudska prava tek treba da razmotri ovaj slučaj i Jehovini svedoci se nadaju da će zabrana u Rusiji biti ukinuta.