Vrati se na sadržaj

28. NOVEMBAR 2014.
RUSIJA

Da li će Okružni sud u Rostovu osloboditi Jehovine svedoke optužbe ili će ih poslati u zatvor?

Da li će Okružni sud u Rostovu osloboditi Jehovine svedoke optužbe ili će ih poslati u zatvor?

Okružni sud u Rostovu će 11. decembra 2014. saslušati žalbu povodom krivične optužnice podignute protiv 16 Jehovinih svedoka iz Taganroga, u Rusiji. Oni su optuženi zbog toga što su prisustvovali mirnim verskim skupovima i organizovali ih.

Ovi Svedoci su počeli da doživljavaju neprilike 2011. godine. Tada su tamošnje vlasti krenule s pretresanjem njihovih kuća, kao i s tajnim snimanjem njihovih verskih skupova. To je vodilo do podizanja krivičnih optužnica. Nakon 15-mesečnog suđenja, Gradski sud u Taganrogu je 30. jula 2014. osudio sedmoricu Svedoka. Sudija je svakome od njih propisao velike novčane kazne, dok su četvorica dobila i duge zatvorske kazne, ali ih je odmah nakon toga oslobodio kazni. Preostalih devetoro je oslobodio zbog proceduralnih nepravilnosti, ali je ostao pri stavu da su oni učestvovali u ekstremističkim aktivnostima. Svih 16 Svedoka je uložilo žalbu i zatražilo da bude potpuno oslobođeno krivične optužbe.

Žalbu je uložio i javni tužilac. On zahteva od Okružnog suda u Rostovu da uhapsi četvoricu oslobođenih Svedoka, koji su verske starešine, i da ih po završetku saslušanja pošalje u zatvor. On takođe zahteva da sud poništi oslobađanje optužbe ostalih devetoro Svedoka i da ih proglasi krivim za učestvovanje u „ekstremističkim aktivnostima“.

Vasilij Kalin, zastupnik predstavništva Jehovinih svedoka u Rusiji, izjavio je: „Iskreno se nadam da će Okružni sud u Rostovu zaustaviti izvrtanje pravde u slučaju ovih 16 osoba koje su žrtve progona na verskoj osnovi, time što će ih osloboditi krivičnih optužbi.“