Vrati se na sadržaj

27. JUL 2017.
RUSIJA

Rusija preduzima korake da Bibliju proglasi „ekstremističkom“ knjigom

Rusija preduzima korake da Bibliju proglasi „ekstremističkom“ knjigom

NOVO: Gradski sud u Viborgu odložio je suđenje za 9. avgust 2017.

Gradski sud u Viborgu će 28. jula 2017. nastaviti saslušanje povodom nastojanja da se biblijski prevod Novi svet na ruskom, koji su izdali Jehovini svedoci, proglasi „ekstremističkom“ knjigom. Saslušanje je prekinuto u aprilu 2016, nakon što je sudija uvažio zahtev tužioca Lenjingradske oblasti koji je zadužen za slučajeve iz oblasti transporta da se izvrši „ekspertska studija“ kojom bi se dokazalo da je prevod Novi svet „ekstremistička“ knjiga.

Nakon mnogobrojnih odlaganja, studija je završena i predata sudu 22. juna 2017. Baš kao što su Svedoci i očekivali, ova studija je podržala tvrdnje da je Biblija „ekstremistička“ publikacija. U njoj se navodi da prevod Novi svet „nije Biblija“. Međutim, ovo je pokušaj da se zaobiđe Zakon o suzbijanju ekstremizma, kojim je zabranjeno proglasiti svete knjige, poput Biblije, ekstremističkim. Pored toga, „ekspertska studija“ svoje zaključke zasniva na teološkim osnovama. Njeni autori prigovaraju prenošenju tetragrama * kao „Jehova“ u prevodu Novi svet i lažno tvrde da je tekst promenjen kako bi odgovarao doktrinama Svedoka.

^ odl. 3 Tetragram predstavlja četiri hebrejska slova kojima se označava Božje ime (יהוה), a koja se prenose kao YHWH ili JHVH, i on se u hebrejskom delu Svetog pisma pojavljuje skoro 7000 puta.