Vrati se na sadržaj

Kongresna dvorana u ulici Kolomjažskij u Sankt Peterburgu

25. DECEMBAR 2017.
RUSIJA

Ruske vlasti oduzele Kongresnu dvoranu Jehovinih svedoka

Ruske vlasti oduzele Kongresnu dvoranu Jehovinih svedoka

Ruske vlasti su 14. decembra 2017. provalile u Konresnu dvoranu Jehovinih svedoka u ulici Kolomjažskij u Sankt Peterburgu, a zatim su opkolile i zauzele zgradu. Tokom racije niko od Jehovinih svedoka koji su bili u dvorani nije povređen, a izgleda da ni sama zgrada nije oštećena.

Racija ruskih vlasti zabeležena sigurnosnom kamerom

Ova Kongresna dvorana je najveći objekat koji su ruske vlasti oduzele Svedocima od presude Apelacionog veća Vrhovnog suda 17. jula 2017. Vrhovni sud je naložio ukidanje svih pravnih tela Jehovinih svedoka širom Rusije, zabranu aktivnosti i oduzimanje njihove imovine.

Policija u Kongresnoj dvorani

Nakon renoviranja 2002, Kongresna dvorana kapaciteta 1500 mesta korišćena je za veće verske skupove i sastanke lokalnih skupština. Advokati Jehovinih svedoka saznali su da su vlasti izvršile ponovnu registraciju te dvorane i da je ona sada vlasništvo Ruske Federacije. Ruske vlasti su ovu dvoranu dodelile novom vlasniku, obližnjem zdravstvenom centru koji je na kapiju objekta već postavio svoj natpis.

Oduzimanje Kongresne dvorane usledilo je nakon sudske presude koja je doneta nedelju dana ranije, a prema kojoj Svedocima može biti oduzet posed u blizini Sankt Peterburga na kom se nalazi njihov Administrativni centar. Ovom presudom poništen je ugovor sačinjen pre 17 godina između Administrativnog centra Jehovinih svedoka u Rusiji i korporacije Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania. Ukoliko sud odbaci žalbu Svedoka, ova presuda će ruskim vlastima omogućiti da im oduzmu ovaj posed, kao i druge posede koji su u stranom vlasništvu.

Jehovini svedoci ovakve postupke ruskih vlasti smatraju ogromnom verskom netrpeljivošću. Vlasti ih nisu samo lišile prava na versku slobodu već su im i oduzele imovinu koja je većim delom kupljena i renovirana skromnim finansijskim sredstvima ruskih građana. Kako bi osporili ovu odluku ruskih vlasti, Jehovini svedoci koriste sva pravna sredstva koja su im na raspolaganju, uključujući i žalbe Evropskom sudu za ljudska prava i Savetu UN za ljudska prava.