Vrati se na sadržaj

24. JUL 2017.
RUSIJA

Sud u Orelu produžio pritvor Denisu Kristensenu

Sud u Orelu produžio pritvor Denisu Kristensenu

Sovjetski okružni sud u Orelu 20. jula 2017. produžio je pritvor Denisu Kristensenu do 23. novembra 2017. Gospodin Kristensen, danski državljanin i Jehovin svedok, uhapšen je 25. maja kada su agenti Federalne službe bezbednosti i naoružani i maskirani policajci upali na miran verski sastanak koji se održavao u Orelu.

Njegovi advokati su podneli zahtev da bude pušten uz kauciju za koju su sakupili neophodan novac. Ipak, sud je odbacio taj zahtev uprkos činjenici da gospodin Kristensen nema krivični dosije i nikada nije privođen zbog nasilničkog ponašanja.

Ovakva odluka suda u slučaju gospodina Kristensena usledila je nakon odluke apelacionog veća Vrhovnog suda od 17. jula, kada je potvrđena ranija presuda da se ukinu sva pravna tela Jehovinih svedoka i širom Rusije zabrane njihove aktivnosti. Nakon što su više od jedne decenije progonile Svedoke i optuživale ih za „ekstremizam“, ruske vlasti su sada uspele da stvore zakonski paravan kako bi zabranile njihove verske aktivnosti.

Komentarišući celokupnu situaciju s kojom se suočavaju Svedoci u Rusiji, Kejt Berns, šef misije Sjedinjenih Država u OEBS, izjavila je: „Zabrinuti smo zbog odluke Vrhovnog suda od 17. jula kojom je potvrđena presuda o zabrani aktivnosti Jehovinih svedoka i ukidanju njihovog Administrativnog centra i 395 lokalnih verskih zajednica zbog navodnih ekstremističkih aktivnosti. Nezamislivo je to da preko 175000 Jehovinih svedoka u Rusiji sada mogu biti krivično gonjeni samo zbog toga što ispovedaju svoju veru. Zabrinjavajuća je sve češća upotreba zakona o ekstremizmu protiv miroljubivih članova manjinskih verskih grupa u Rusiji.“