Vrati se na sadržaj

11. DECEMBAR 2017.
RUSIJA

Ruski sud razmatra žalbu na odluku kojom je Biblija proglašena „ekstremističkom“ knjigom

Ruski sud razmatra žalbu na odluku kojom je Biblija proglašena „ekstremističkom“ knjigom

Lenjingradski regionalni sud je 6. decembra 2017. razmatrao žalbu koju su Jehovini svedoci uložili na odluku nižeg suda da se biblijski prevod Novi svet na ruskom zabrani.

Razmatranje je počelo iznošenjem argumenata advokata Jehovinih svedoka na presudu Gradskog suda u Viborgu zasnovanoj isključivo na jednoj „ekspertskoj studiji“. Pošto u prevodu Novi svet nije pronađeno ništa što bi se prema toj studiji moglo smatrati „ekstremističkim“, sud se usredsredio na zaključak studije prema kome se ovaj prevod smatra „ekstremističkim“ zato što se u njemu nalazi Božje ime Jehova. Advokati Svedoka su podsetili sud da je Božje ime imalo veliki uticaj na bogatu rusku kulturu i da se ono može naći u mnogim drugim prevodima Biblije na tom jeziku. Takođe su osporili tvrdnju da prevod Novi svet nije Biblija zato što u njemu to nigde izričito ne piše. Da bi opovrgli tu tvrdnju, iz predgovora revidiranog izdanja iz 2007. citirali su rečenicu koja glasi: „Ovo je novi prevod Biblije na ruskom jeziku.“

Lenjingradski regionalni sud je odlučio da sazove veće eksperata za unakrsno ispitivanje i odložio je raspravu za 20. decembar 2017, u 14.30 po lokalnom vremenu.