Vrati se na sadržaj

22. APRIL 2014.
RUSIJA

Ruski građani krivično gonjeni zbog svoje religije

Ruski građani krivično gonjeni zbog svoje religije

U prvom slučaju takve vrste u današnjoj Rusiji, 16 Jehovinih svedoka * u Taganrogu krivično je gonjeno samo zbog prisustvovanja mirnim verskim skupovima i ispovedanja vere u Boga. * Ako budu proglašeni krivima, možda će morati da plate kaznu i do 300000 rubalja (oko 6000 evra) ili da služe zatvorsku kaznu i do osam godina. Ovim Svedocima je zabranjeno da napuštaju Taganrog dok se ne donese presuda.

Gonjenje Jehovinih svedoka u Taganrogu počelo je u junu 2008, kada je okružni tužilac u Rostovu podneo zahtev da se raspusti i zabrani verska zajednica Jehovinih svedoka u Taganrogu. On je takođe naveo da verska literatura Jehovinih svedoka ima ekstremistički sadržaj. Osnovi sud je odobrio ovaj zahtev, i tu presudu je 8. decembra 2009. podržao i Vrhovni sud Ruske Federacije.

Nakon presude Vrhovnog suda, lokalne vlasti su zapečatile Dvoranu Kraljevstva (mesto u kom Jehovini svedoci održavaju svoje sastanke) u Taganrogu, tako da su Svedoci primorani da se sastaju u privatnim kućama. Sud je takođe naredio vlastima da 34 publikacije Jehovinih svedoka dodaju na Federalni spisak ekstremističkog materijala. Jehovini svedoci su uložili žalbe na ove presude i traže pomoć od Evropskog suda za ljudska prava.

Vlasti u Taganrogu su ovaj razvoj događaja shvatile kao zeleno svetlo da maltretiraju i progone Svedoke. Policajci su 2011. upali u 19 kuća Svedoka i to u šest ujutru. Probudili su ukućane, kako starije tako i decu, i započeli pretres koji je trajao od osam do jedanaest sati. Cilj im je bio da pronađu takozvanu ekstremističku literaturu. Bez razlike su konfiskovali svu versku literaturu i oduzeli predmete koji su lična imovina. Vlasti su krišom snimale sastanke Jehovinih svedoka i pojedince koji su im prisustvovali da bi protiv njih podigli optužnice. Ova dešavanja u Taganrogu proširila su se na čitavu Rusiju, u kojoj se uz podršku države maltretiraju i progone Jehovini svedoci. *

Jehovini svedoci su religija priznata širom sveta. Ruski ustav i Evropska konvencija o ljudskim pravima garantuju slobodu veroispovesti. Visoki sudovi širom sveta podržali su pravo Jehovinih svedoka na tu slobodu. Međutim, vlasti u Taganrogu ponašaju se kao da Svedoci ne zaslužuju to pravo.

Sudski postupak je još uvek u toku i očekuje se da će presuda biti doneta u maju, nakon saslušanja završnih reči. Ako sud odluči da ovih 16 Svedoka proglasi krivima, to će ugroziti slobodu više od 800 Svedoka u Taganrogu. Taj slučaj može postati presedan na koji se mogu pozvati sudovi koji trenutno razmatraju krivične tužbe protiv Svedoka u drugim delovima Rusije.

Grigorij Martinov, portparol Jehovinih svedoka u Rusiji, rekao je: „Ovakvo nepoštovanje verske slobode je neopravdano. Jehovini svedoci ne predstavljaju nikakvu opasnost za celovitost i bezbednost Ruske Federacije. Oni doživljavaju maltretiranje i diskriminaciju samo zato što su Jehovini svedoci.“

^ odl. 2 Na fotografiji iznad prikazano je samo 10 od 16 Svedoka.

^ odl. 2 Ruske vlasti su 2012. pokrenule krivični postupak protiv 16 Svedoka na osnovu člana 282.2(1) i (2) Krivičnog zakonika Ruske Federacije, po kom se može dobiti zatvorska kazna do tri godine. Četvorica starešina Svedoka optuženi su na osnovu člana 150(4) Krivičnog zakonika, po kom se može dobiti zatvorska kazna u trajanju od pet do osam godina.

^ odl. 5 Od presude Vrhovnog suda Ruske Federacije donete 8. decembra 2009, policija je pritvorila više od 1600 Svedoka, zabranila preko 70 njihovih publikacija proglasivši ih „ekstremističkim“, upala u najmanje 171 kuću Svedoka i Dvoranu Kraljevstva radi pretresa i 69 puta je prekinula ili ometala sastanke.