Vrati se na sadržaj

2. DECEMBAR 2015.
RUSIJA

Gradski sud u Taganrogu osudio 16 Svedoka zbog religiozne aktivnosti

Gradski sud u Taganrogu osudio 16 Svedoka zbog religiozne aktivnosti

Nakon suđenja koje je trajalo 11 meseci, Gradski sud u Taganrogu osudio je 16 Svedoka zbog organizovanja sastanaka i prisustvovanja njima. Sud je svoju odluku temeljio na krivičnom zakonu po kom neko može biti kažnjen za organizovanje ekstremističkih aktivnosti i učestvovanje u njima. Ovo krivično gonjenje je bilo moguće zato što je okružni sud 2009. pogrešno primenio ruski zakon protiv ekstremizma. *

Dana 30. novembra 2015, sudija Vasjučenko je osudio četvoro Svedoka na preko pet godina zatvora zbog organizovanja verske službe i kaznio ih sa po 100000 rubalja (oko 1400 evra). Preostalih 12 optuženih, sudija je kaznio novčanim kaznama od 20000 do 70000 rubalja (oko 300 do 1000 evra). Međutim, sudija je odmah nakon toga suspendovao izvršenje zatvorskih i novčanih kazni. Nije jasno kako će ovi postupci uticati na osuđene. Pa ipak, sud ih smatra krivim za krivično delo.

Suočeni s teškom odlukom

Preko 800 Svedoka koji žive u Taganrogu zabrinuti su zbog posledica koje bi mogli imati jer se sastaju u miru da bi razmatrali Bibliju i molili se. Tokom suđenja, svi optuženi su rekli da će nastaviti da služe Bogu kao Jehovini svedoci. Međutim, ova presuda suda može staviti na ispit njihovu odlučnost. „Sud nam je praktično govorio: ’Odrecite se svoje vere ili se suočite s kaznom zbog ponovljenog krivičnog dela‘“, rekao je jedan od osuđenika, Aleksandar Skvorcov.

Svedoci u celoj Rusiji su zabrinuti zbog ove presude u Taganrogu. Po uzoru na vlasti u Taganrogu, vlasti u Samari i Abinsku pogrešno su primenile Zakon o suzbijanju esktremističkih aktivnosti na Jehovine svedoke i ukinule njihova pravna tela u tim mestima. Dok god se bude sledio ovaj obrazac u Rusiji, tamošnji Jehovini svedoci očekuju da će se i dalje suočavati s teškoćama zbog kršenja njihove slobode veroispovesti.

Borba za versku slobodu se nastavlja

Ova odluka je rezultat sve većeg pritiska koje ruske vlasti vrše na religiju Jehovinih svedoka. Prošle godine, ruski zvaničnici su proglasili ekstremističkim još dva pravna tela Svedoka. Od marta 2015, nadležni organi u Rusiji ne dozvoljavaju Svedocima da uvoze versku literaturu – čak ni Biblije. U julu je Rusija bila jedina zemlja u svetu koja je zabranila veb-sajt Jehovinih svedoka, jw.org. Svedoci se bore na lokalnim sudovima kako bi se ukinule ovakve odluke. Takođe su podneli 28 žalbi Evropskom sudu za ljudska prava, tražeći rešenje za kršenje ljudskih prava u Rusiji.

Šesnaest Svedoka u Taganrogu žaliće se na sadašnju presudu i započeti još jedno poglavlje u svojoj dugoj zakonskoj bici. „Oni su na sudu već dve i po godine“, kaže Jaroslav Sivuljski iz predstavništva Jehovinih svedoka u Rusiji. „Žalosno je što će se ponovo naći na sudu, samo zato što su pokušavali da odbrane svoje osnovno pravo na slobodu veroispovesti, koje im je zagarantovano ustavom.“

Jehovini svedoci nisu ekstremisti. Njihova verska služba temelji se na ljubavi prema Bogu i bližnjem. Svedoci u Taganrogu na svojim nedeljnim sastancima razmatraju isti materijal kao i njihovi suvernici širom sveta. Iako postoji 1700 dokumentovanih slučajeva u kojima su ruske vlasti zloupotrebile svoj autoritet, Jehovini svedoci nisu uzvratili nijednim činom građanske neposlušnosti.

Jehovini svedoci se nadaju da će ruske vlasti uvideti da su njihove aktivnosti miroljubive i da će prestati da ih progone u Taganrogu i ostalim delovima Rusije. Vlasti treba da omoguće istu slobodu veroispovesti koju uživaju i druge priznate religije.

Pregled događaja na ponovnom suđenju *

  1. 22. januar 2015.

    Počinje ponovno suđenje grupi od 16 Svedoka u Gradskom sudu u Taganrogu

  2. Jun 2015.

    Sudija odlaže saslušanja i odluku do jeseni

  3. 13. novembar 2015.

    Sudija odlaže suđenje

  4. 30. novembar 2015.

    Gradski sud u Taganrogu osuđuje svih 16 Svedoka. Svi su novčano kažnjeni, a četvoro je osuđeno na preko pet godina zatvora. Sudija je suspendovao izvršenje kazne.