Vrati se na sadržaj

26. JUN 2017.
RUSIJA

Ruske vlasti odale priznanje Jehovinim svedocima među kojima je i uhapšeni danski državljanin

Ruske vlasti odale priznanje Jehovinim svedocima među kojima je i uhapšeni danski državljanin

Zahvalnica gradskih zvaničnika u Orelu: „U znak zahvalnosti za dobro delo koje ste učinili za društvo i životnu okolinu“

NJUJORK. Zvaničnici ruskog grada Orela dodelili su 2. juna 2017. posebno priznanje Jehovinim svedocima kako bi im zahvalili na učešću u godišnjem čišćenju koje je organizovano 22. aprila 2017. U ovoj akciji je učestvovalo 70 Svedoka koji su ceo dan uklanjali smeće sa ulica Orela i iz reke Orlik koja protiče kroz grad. U znak zahvalnosti, predstavnici gradske vlasti uručili su Svedocima jedan poklon sa ručno napisanom posvetom u kojoj je, između ostalog, stajalo: „U znak zahvalnosti za dobro delo koje ste učinili za društvo i životnu sredinu“.

Međutim, mesec dana nakon ove akcije, a nedelju dana pre zvaničnog uručivanja zahvalnice, jedan od Svedoka koji su učestvovali u čišćenju, Denis Kristensen (na slici gore), uhapšen je zbog takozvanih ekstremističkih aktivnosti dok je 25. maja prisustvovao mirnom verskom sastanku. Ruske vlasti koriste optužbe za ekstremizam kako bi progonile Jehovine svedoke širom te zemlje.

Denis Kristensen dok učestvuje u godišnjem čišćenju u oktobru 2011.

„Oni koji poznaju Jehovine svedoke nisu iznenađeni time što su Denis i drugi Svedoci dobrovoljno učestvovali u čišćenju svog grada. Oni su to radili godinama, čak i nakon što je njihovo pravno telo ukinuto 2016.“, izjavio je Dejvid Semonijan, portparol Jehovinih svedoka u njihovom glavnom sedištu. „Jehovini svedoci u Orelu, kao i širom sveta, poznati su kao uzorni građani. Zato je ironično što se prema Denisu, vrednom hrišćaninu koji poštuje zakon, postupa kao prema kriminalcu i to ubrzo nakon što je dao doprinos svojoj zajednici, što su prepoznale i vlasti u Orelu. Smatramo da Denis odmah treba da bude oslobođen i da treba da mu se omogući da nastavi da u miru ispoveda svoju veru i doprinosi dobrobiti svoje zajednice zajedno sa svojim suvernicima.“

Gospodin Kristensen je uhapšen skoro godinu dana nakon što je pravno telo koje su koristili Jehovini svedoci u Orelu ukinuto 14. juna 2016. Optužbe na račun gospodina Kristensena usledile su nakon presude koju je Vrhovni sud Ruske federacije doneo 20. aprila 2017. i kojom je zatvoren Administrativni centar Jehovinih svedoka u blizini Sankt Peterburga. Gospodin Kristensen se i dalje nalazi u pritvoru gde čeka suđenje.

Kontakt:

Dejvid Semonijan, Služba za odnose s javnošću, tel.: 1 845 524 3000