Vrati se na sadržaj

30. MAJ 2017.
RUSIJA

Vrhovni sud Rusije 17. jula 2017. razmatra žalbu Jehovinih svedoka

Vrhovni sud Rusije 17. jula 2017. razmatra žalbu Jehovinih svedoka

Jehovini svedoci u Rusiji uložili su žalbu na presudu Vrhovnog suda kojom su praktično zabranjene njihove aktivnosti. Odlukom koju je 20. aprila doneo sudija Jurij Ivanjenko prekinute su sve aktivnosti pravnih tela Svedoka na teritoriji cele Rusije. Tročlano apelaciono veće Vrhovnog suda razmotriće žalbu Svedoka 17. jula 2017.

U žalbi je iznet zahtev da se presuda poništi. U njoj je naglašeno da presuda nije zasnovana na stvarnim dokazima i da Jehovini svedoci ni u kom pogledu nisu krivi za ekstremističke aktivnosti. Takođe je naglašeno da su optužbe koje su vodile do presude Vrhovnog suda iste one koje su vlasti koristile kao osnovu za progonstvo Svedoka tokom sovjetske vlasti. Svedoci su kasnije bili rehabilitovani i oslobođeni svih optužbi. U žalbi je još istaknuto da je ova presuda u suprotnosti sa ruskim ustavom koji garantuje slobodu veroispovesti, kao i sa međunarodnim obavezama Rusije.

Zbog ove presude Svedoci već trpe progonstvo slično onom koje su doživeli pod komunističkim režimom. Vlasti pokreću sudske procese protiv nekih Svedoka zbog „ekstremističkih aktivnosti“, poslodavci ih otpuštaju, nastavnici pred celim razredom zastrašuju decu Svedoka, a pojedinci koji imaju predrasude prema Svedocima demolirali su neke Dvorane Kraljevstva i zapalili dve kuće Svedoka koje su izgorele do temelja.

Jehovini svedoci u celom svetu nadaju se da će Apelaciono veće Vrhovnog suda Rusije uvideti da je prethodna presuda nepravedna, da će je poništiti i na taj način zaštiti Jehovine svedoke i njihovu versku slobodu.