Vrati se na sadržaj

Napreduju radovi na novom centru za posetioce u Betelu u Patersonu

10. FEBRUAR 2022.
SJEDINJENE DRŽAVE

Renoviranje postojećih objekata i izgradnja novih u Betelu u Patersonu

Renoviranje postojećih objekata i izgradnja novih u Betelu u Patersonu

Centar za posetioce u Obrazovnom centru Jehovinih svedoka u Patersonu prostiraće se na površini od 2 787 kvadratnih metara. Planirano je da radovi na izgradnji ovog novog centra budu završeni do leta 2023. godine. U okviru tog objekta nalaziće se muzej sa tri stalne postavke i jednom u kojoj će se tematika s vremena na vreme menjati. Ovaj muzej će svakog dana moći da primi 1 200 posetilaca. Osim toga, mnogi postojeći objekti u Patersonu se renoviraju, što uključuje i renoviranje fasade i zamenu starih električnih i vodovodnih instalacija. Do sada je završeno oko 40 procenata svih planiranih radova povezanih sa renoviranjem i izgradnjom.

Braća koja nadgledaju radove na ovom projektu suočila su se s brojnim preprekama zbog pandemije koronavirusa. Nije uvek bilo lako nabaviti građevinski materijal i zato je postojala opasnost da se zaustave radovi. Na primer, u jednoj ključnoj fazi izgradnje nije bilo dovoljno cementa za pravljenje betona. Međutim, braća su uspela da nabave materijal i veliki deo podova je izbetoniran tačno na vreme. Osim toga, cena čelika je naglo skočila. Pa ipak, braća su mogla da ga kupe po povoljnoj ceni od dobavljača sa kojima su ranije sarađivali i sa kojima su imali sklopljen ugovor.

Iako spoljni saradnici nisu mogli da dolaze u Betel dok je on bio u izolaciji, radili su od kuće, tako da je projektovanje moglo nesmetano da se nastavi. U jednom periodu su zbog pandemije uvedene određene mere i novi protokoli i zato nije bilo moguće sastati se sa lokalnim predstavnicima za urbanizam i građevinske poslove. To je dodatno moglo usporiti radove na ovom projektu. Međutim, braća iz odbora za gradnju su uspela da na vreme pribave potrebne dozvole zahvaljujući dobroj saradnji sa različitim odeljenjima u Betelu i tamošnjim državnim službenicima. Mnogo im je značila i pomoć dobrovoljaca van Betela, kao i mogućnost komunikacije preko video-veze.

Još nešto što je otežalo rad na ovom projektu jesu uputstva vezana za izolaciju u Betelu, koja su se često menjala. Zbog toga neko vreme novi volonteri nisu mogli da dođu na gradilište. Ali početkom jeseni 2020. ponovo je bilo omogućeno volonterima da punovremeno rade na ovom projektu i da stanuju u betelskim objektima.

Sestra Dženifer Pol je pozvana da pomogne na ovom projektu tokom pandemije. U vezi s građevinskim radovima, ona kaže: „Volim da radim takve poslove. Ali ovde se ne radi samo o poslu. Pravo je uživanje raditi s braćom i sestrama. Tu jasno vidiš kako Jehova vodi i usmerava svoju organizaciju.“

Trenutno na projektu izgradnje centra za posetioce i rekonstrukciji postojećih objekata u Patersonu radi 440 dobrovoljaca, od kojih oko 350 i privremeno stanuje tu. Ta naša braća i sestre uvek iznova vide kako se Jehova brine da se nabavi sve što je potrebno da bi se ovaj projekat uspešno priveo kraju (1. Letopisa 29:16).

 

Dvojica braće kopaju drenažni kanal za zgradu centra za posetioce

Sestra povezuje žice na rashladnom uređaju u zgradi koja se renovira

Brat uz pomoć krana podiže čelični stub

Pogled iz vazduha na novi centar za posetioce koji se nalazi ispred obrazovnog centra

Brat vari potpornu čeličnu konstrukciju na drugom spratu centra za posetioce

Oprema za ventilaciju i klimatizaciju se pomoću krana postavlja na krov zgrade s kancelarijama

Nasmejani volonteri

Volonteri do kasno uveče rade na drugom nivou centra za posetioce