Vrati se na sadržaj

1. NOVEMBAR 2016.
SJEDINJENE DRŽAVE

Jehovini svedoci u Vorviku popravili branu staru 60 godina

Jehovini svedoci u Vorviku popravili branu staru 60 godina

NJUJORK. Jehovini svedoci su u avgustu 2016. završili sa izgradnjom svog novog glavnog sedišta u Vorviku, u Njujorku. U sklopu planova za izgradnju, Svedoci su u saradnji s kompanijom SUEZ Water New York Inc. popravili i branu na jezeru Blu Lejk.

Ubrzo nakon kupovine zemljišta 2009, Svedoci su napravili plan kako da poprave prilično oštećenu branu na jezeru Blu Lejk. Ova brana (na slici gore) nalazi se uz novo glavno sedište Jehovinih svedoka i ona reguliše nivo vode u jezeru Blu Lejk (poznato i kao jezero Sterling Forest). Nakon što je i Inspekcija za zaštitu životne sredine pregledala ovu branu, potvrdila je da brana propušta vodu i da je njen ventil neispravan. Budući da se na oko kilometar od jezera Blu Lejk nalazi naselje Vudlends sa 195 kuća, Inspekcija je ovu branu proglasila visokorizičnom.

Novo glavno sedište Jehovinih svedoka nalazi se uz jezero Blu Lejk

Džefri Hačinson, nekadašnji upravnik državnog parka Sterling Forest

„Brana je očigledno propuštala vodu“, rekao je Džefri Hačinson, tadašnji upravnik državnog parka Sterling Forest, „i da je pukla, posledice bi bile veoma ozbiljne. Voda bi odnela sve kuće u naselju Vudlends, ili većinu njih“.

Robert Verner, predsednik Udruženja vlasnika nekretnina u naselju Vudlends u Taksidu, rekao je: „Da se Jehovini svedoci nisu latili ovog posla, siguran sam da ova brana ne bi bila popravljena sve dok ne bi pukla. U tom slučaju, neko je mogao izgubiti život ili pretrpeti materijalnu štetu.“

Naselje Vudlends u Taksidu nalazi se na oko kilometar od glavnog sedišta Jehovinih svedoka i brane na jezeru Blu Lejk

„Godine 2011. brana na jezeru Eho Lejk, koje je udaljeno oko 45 kilometara od jezera Blu Lejk, pukla je i tom prilikom je poplava uništila dobar deo naselja Ist Vilidž u Taksidu, u državi Njujork“, rekao je gospodin Hačinson. Gradski inženjeri su proračunali da se nakon pucanja brane na jezeru Eho Lejk 380 miliona litara vode izlilo u reku Ramapo. Jezero Lejk se prostire na površini od 5,2 hektara, što predstavlja manje od jedne osmine površine jezera Blu Lejk (46,5 hektara).

Brana na jezeru Blu Lejk napravljena je 1956. i nalazi se na istočnoj strani jezera. Kada je napravljena, sastojala se od dva dela: glavnog zemljanog nasipa i primarnog betonskog propusnog otvora za vodu. Sigurnosni ventil, koji je služio za smanjenje nivoa vode u slučaju opasnosti, bio je postavljen na dno jezera.

Ričard Devin, predsedavajući odbora za izgradnju u Vorviku, rekao je: „Drago nam je što je brana uspešno rekonstruisana i veoma smo zahvalni za pomoć koju nam je pružila kompanija SUEZ Water. Naša građevinska ekipa je ojačala nasip, zamenila stari, pokvareni ventil, napravila još jedan propusni otvor i nadogradila i ojačala stari betonski propusni otvor za vodu. Nakon završetka ovog projekta sigurni smo da ova brana sada udovoljava propisima i standardima industrijske bezbednosti.“

Gospodin Hačinson sumira svoje utiske o Jehovinim svedocima i njihovom radu na ovom projektu sledećim rečima: „Vi puno činite za lokalne zajednice i pomažete tamo gde možete. Kvalitet vaše gradnje je vrhunski i u skladu sa očuvanjem životne sredine.“

Kontakt: Dejvid Semonijan, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000

 

Radnici uklanjaju stari pokvareni ventil s dna jezera Blu Lejk. Ventil će regulisati nivo vode u slučaju obilnih padavina.

Spuštanje zaštitne rešetke u jezero. Ona će sprečiti da krupniji otpad zapuši ventil kada je otvoren.

Proširivanje primarnog propusnog otvora za vodu. Voda iz jezera Blu Lejk preliva se preko glavnog propusnog otvora za vodu i otiče u obližnju rečicu.

Radnici nadograđuju stari betonski propusni otvor za vodu za 1,2 metra i popravljaju pukotine.

Ojačavanje nasipa posebnim materijalom. Bilo je potrebno oko 19000 kubika tog materijala.

Ravnanje nasipa.

Radnici prekrivaju nasip zemljom i travom da bi se stopio s okolinom.