Vrati se na sadržaj

8. SEPTEMBAR 2014.
SJEDINJENE DRŽAVE

Lilijan Gobajtas Klose, učenica zbog koje je 1940. napravljen presedan na Vrhovnom sudu, umrla sa 90 godina

Lilijan Gobajtas Klose, učenica zbog koje je 1940. napravljen presedan na Vrhovnom sudu, umrla sa 90 godina

NJUJORK. Lilijan Gobajtas Klose preminula je u svojoj kući u Fajetvilu, u Džordžiji, 22. avgusta 2014, u starosti od 90 godina. Pamtimo je po tome što je zbog njene odluke da ne pozdravlja zastavu pokrenut slučaj na Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država, koji je postao presedan.

Vilijam Gobajtas (skroz levo), Volter Gobajtas i Lilijan Gobajtas nakon što su deca 1935. izbačena iz škole jer su odbila da pozdrave zastavu

Pismo koje je Lilijan Gobajtas 1935. napisala Školskoj upravi Minersvil, braneći svoja uverenja

Lilijan Gobajtas i njen mlađi brat Vilijam, oboje Jehovini svedoci, odlučili su da prestanu da pozdravljaju zastavu nakon što su 6. oktobra 1935. na državnom radiju čuli emisiju o biblijskim zapovestima koje zabranjuju idolopoklonstvo. Nekoliko sedmica kasnije, zbog te odluke su izbačeni iz škole. Njihov otac Volter je podneo tužbu da bi zaštitio prava svoje dece i osnovni sudovi su doneli presudu u njegovu korist. Školska uprava je uložila žalbu Vrhovnom sudu i 3. juna 1940. doneta je presuda u slučaju Školska uprava Minersvil protiv Gobajtisa (prezime je pogrešno napisano u sudskim dokumentima) i to protiv ove porodice. Tri godine kasnije, na Dan zastave, 14. juna 1943, Vrhovni sud je preinačio presudu iz 1940. u slučaju Gobajtis kada je u odluci u slučaju Odbor za obrazovanje države Zapadna Virdžinija protiv Barneta dozvolio deci Svedoka da se vrate u školu. Ovo je bio prvi put u istoriji Sjedinjenih Država da je Vrhovni sud u tako kratkom roku preinačio sopstvenu presudu.

Lilijan Gobajtas je rođena 2. novembra 1923, u Minersvilu, u Pensilvaniji, od oca Voltera i majke Rut Gobajtas. Kao Jehovin svedok se krstila 14. marta 1935. Kada je imala 20 godina, počela je da provodi mnogo više vremena poučavajući druge o Svetom pismu (Jehovini svedoci za te osobe koriste naziv opšti pioniri), a zatim je od februara 1946. do aprila 1953. radila kao dobrovoljac u glavnom sedištu Jehovinih svedoka u Bruklinu, u Njujorku.

Lilijan i njen muž Ervin Klose kao misionari u Beču, 1954.

Godine 1951. je prisustvovala kongresima Jehovinih svedoka u Evropi i u podružnici u Nemačkoj je upoznala Ervina Klosea. Bolje su se upoznali dok je gospodin Klose pohađao Biblijsku školu Galad, školu Svedoka za misionare, koja se održavala u Saut Lansingu, u državi Njujork. Diplomirao je 1952. i bio je poslat u Beč. Lilijan Gobajtas je diplomirala u ovoj školi u februaru 1954.

Venčali su se 24. marta 1954. u Beču i zatim su bili misionari u Austriji. Krajem te godine, vratili su se u Sjedinjene Države jer se gospodinu Kloseu pogoršalo zdravlje zbog maltretiranja koje je kao Jehovin svedok doživeo u nacističkom koncentracionom logoru. Kasnije su dobili dvoje dece, Stivena i Džudit. Porodica Klose se 1967. preselila u Riverdejl, u Džordžiji, gde su zajedno nastavili da poučavaju druge o Svetom pismu.

Gospođa Gobajtas Klose je iza sebe ostavila ćerku Džudit Klose, dve sestre, Džin Fraj i Grejs Rajniš, i brata Pola Gobajtasa. Pre gospođe Gobajtas Klose umrli su njen muž, roditelji, brat Vilijam Gobajtas, sestra Džoj Jubeta i sin Stiven Klose.

Kontakt:

Međunarodni: Džejms Ričard Braun, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000