Vrati se na sadržaj

9. NOVEMBAR 2012.
SJEDINJENE DRŽAVE

Uragan Sendi pogodio istočnu obalu Sjedinjenih Država

Uragan Sendi pogodio istočnu obalu Sjedinjenih Država

NJUJORK. Uragan Sendi je 29. oktobra 2012. opustošio područje duž istočne obale Sjedinjenih Država. Jehovini svedoci sarađuju s tamošnjim vlastima kako bi pomogli u zbrinjavanju potreba svojih suvernika, kao i ostalih žrtava ove nepogode.

U državama koje su direktno pogođene ovom olujom živi oko 200 000 Svedoka. U najteže pogođenim područjima nijedan Svedok nije poginuo, a samo je dvoje pretrpelo lakše povrede. U Džordžiji se zbog jakih vetrova odlomila grana drveta i nanela teške povrede detetu čiji su roditelji povezani sa skupštinom Jehovinih svedoka. Prema dosadašnjim saznanjima, dete je u kritičnom stanju. Tamošnji Svedoci, kao i drugi koji su preko medija čuli za ovaj nesrećan slučaj, pružaju velikodušnu podršku ovoj porodici.

Zbog oluje su prekinute telefonske veze u mnogim regionima. Kada telekomunikacijski sistemi budu popravljeni, imaćemo preciznije procene štete.

Prema prvim izveštajima podružnice Jehovinih svedoka u Sjedinjenim Državama, niko od njih nije stradao, ali je zgrada ove podružnice pretrpela manje oštećenje. Oluja nije nanela veću štetu objektima glavnog sedišta Jehovinih svedoka u Bruklinu, u Njujorku. Jaki vetrovi su otkinuli deo fasade s jednog objekta, ali pritom niko nije bio povređen. Objekti glavnog sedišta u Patersonu i Volkilu ostali su bez struje tako da su se električnom energijom privremeno snabdevali pomoću generatora, dok objekti u Vorviku i dalje koriste generatore. Zbog oluje su bile prekinute i telekomunikacijske veze.

Iz prvih izveštaja saznajemo sledeće: poplave i jaki vetrovi su ozbiljno oštetili 12 Dvorana Kraljevstva, to jest objekata u kojima Svedoci održavaju svoje sastanke; 219 domova Svedoka je pretrpelo velika oštećenja zbog oluje, na 169 domova šteta nije tako velika, a 710 domova je manje oštećeno. Jehovini svedoci su organizovali nekoliko timova za pružanje pomoći i u saradnji s vlastima pomažu svojim suvernicima i ostalim žrtvama.

Svedoci su u svojim skupštinama napravili plan evakuacije čim su saznali da dolazi uragan. Više od 1 100 Svedoka je bilo evakuisano pre oluje. Svedoci su pružili smeštaj svojim suvernicima koji su bili primorani da napuste kuće ili su već duže vremena bez struje.

Volonteri koji su Svedoci vredno rade da bi zadovoljili potrebe svojih suhrišćana i pružaće im pomoć koliko god to bude bilo potrebno. „Veoma smo zabrinuti za sve žrtve ove strašne oluje“, izjavio je Dž. Braun, portparol Jehovinih svedoka u njihovom glavnom sedištu. „Drago nam je što smo u mogućnosti da pomognemo drugima, naročito našim suvernicima koji su pogođeni ovom razornom olujom. Stalno su u našim mislima i molitvama.“

Kontakt:

Dž. Braun, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000