Vrati se na sadržaj

Brat Rustamjon Norov (drugi sleva) sa svojom majkom Farizom, bratom Ravšanom i ocem Batirom tokom posete našoj podružnici u Kirgiziji 2016.

27. OKTOBAR 2020.
TADŽIKISTAN

Brat Rustamjon Norov u pritvoru

Brat Rustamjon Norov u pritvoru

Kada se očekuje izricanje presude

Vojni sud u Tadžikistanu će uskoro a doneti presudu u slučaju našeg brata Rustamjona Norova. Zbog prigovora savesti, preti mu zatvorska kazna u trajanju od dve do pet godina. On se nalazi u pritvoru od 1. oktobra 2020.

Optuženi

Rustamjon Norov

  • Rođen: 1998. (Dušanbe)

  • Kratka biografija: Bavi se renoviranjem stanova i restauracijom nameštaja. Voli da igra fudbal

  • Krstio se 2016. kada je imao 17 godina. Dve godine kasnije, prešao je iz skupštine na ruskom jeziku u kojoj je njegova porodica u skupštinu na tadžičkom jeziku jer je želeo da pomogne u propovedanju dobre vesti na tom govornom području

Detalji o slučaju

Brat Rustamjon Norov se 2016. javio u lokalni vojni odsek. Tom prilikom je objasnio da zbog prigovora savesti želi da obavlja civilnu službu. I naredne godine je postupio na isti način. Ono što je rekao brat Norov ostavilo je snažan utisak na zamenika komandira u tom vojnom odseku i on je ispoštovao njegov stav. Tokom naredne tri godine, brat Norov nije dobijao poziv za vojsku.

Međutim, 24. septembra 2020. dobio je poziv da se javi u okružni vojni odsek. Tamo su ga tri sata ispitivali, nakon čega je proglašen sposobnim za vojnu službu. Zatim su pokušali da ga prisile da obavi lekarski pregled. Njegov otac je bio prisutan kada se to događalo i zatražio je od vojne uprave da se slučaj njegovog sina reši sudskim putem.

Brat Norov i njegov otac su 1. oktobra ovaj slučaj predstavili tužiocu, koji se postarao da u vojni odsek odu u pratnji policije. Kada su stigli tamo, ocu je rečeno da sačeka napolju. Brat Rustamjon je dva dana zadržan u pritvoru iako zvanično nije bio optužen ni za kakvo krivično delo. Dok je bio u pritvoru, nije mu bilo dozvoljeno da se posavetuje sa svojim advokatom.

Brat Norov je 3. oktobra premešten u vojnu jedinicu u Kujandu, koji se nalazi oko 300 kilometara od Dušanbea, gde živi njegova porodica. Tokom sledeća dva dana, bio je premeštan iz jedne u drugu vojnu jedinicu u tom gradu.

Našem bratu je 6.oktobra bilo dozvoljeno da telefonira svojoj porodici i da ga poseti njegov advokat. Međutim, 17. oktobra tadžikistanski vojni sud mu je odredio pritvor u kom će ostati dok sud ne donese presudu. Sve to vreme njegov advokat radi na slučaju. Brat Norov je optužen da je falsifikovao medicinske nalaze s ciljem da izbegne vojnu službu.

Iako se nalazi u pritvoru, naš brat nije klonuo duhom. Zahvalan je Jehovi jer mu pomaže da ostane veran i hrabar tokom ovog teškog perioda. Takođe je zahvalan što je 2013. imao neočekivanu kušnju koja ga je pripremila za ovaj ispit vere. Te godine su brat Norov i njegov mlađi brat Ravšan na silu odvedeni iz škole na lekarski pregled u vojni odsek. Rustamjon je tada bio nekršteni objavitelj i imao je samo 15 godina, što znači da je bio premlad za regrutaciju. Nakon tog incidenta, njihov otac Batir se potrudio da tokom porodičnog proučavanja više vežba sa dečacima kako da odbrane svoju veru. S vremena na vreme, Batir je glumio komandira vojnog odseka a dečaci su vežbali kako da odgovaraju na njegova pitanja.

Rustamjon kaže: „Ranije sam mislio da umem da odbranim svoju veru, ali kad smo počeli da vežbamo, shvatio sam da to i nije baš tako. Iznenadio sam se koliko sam bio napet iako smo samo glumili. Shvatio sam da moram više da se molim i proučavam o neutralnosti. Moj strah je postepeno nestajao. U proleće 2016. predao sam život Jehovi i krstio se.“

Rustamjonova vera je ojačala i zahvaljujući tome što se družio sa starijom i zrelom braćom koja su zbog neutralnosti bila u zatvoru. On kaže: „Svestan sam svega s čim bih se mogao suočiti zato što ne želim da pogazim svoju hrišćansku veru. Ako budem poslat u zatvor, biće mi čast da svetim Jehovino ime na tom ’novom području‘.“

Rustamjonov otac kaže: „Naša porodica je zahvalna Jehovi što ima čast da vrši njegovu volju i što svi mi možemo da budemo korisne alatke u njegovim rukama. Svojoj duhovnoj porodici želimo da poručimo: ’Osećamo vašu ljubav, vaše molitve i vašu podršku, kako u emocionalnom tako i u duhovnom pogledu.‘ Nismo previše zabrinuti. Imamo Božji mir, koji je Jehova u svojoj Reči obećao da će dati svojim slugama“ (Filipljanima 4:6, 7).

a Datum izricanja presude nije uvek poznat unapred