Vrati se na sadržaj

Brat Džovidon Bobodžonov

31. MART 2020.
TADŽIKISTAN

Bratu Džovidonu Bobodžonovu iz Tadžikistana preti zatvorska kazna zbog prigovora savesti

Bratu Džovidonu Bobodžonovu iz Tadžikistana preti zatvorska kazna zbog prigovora savesti

U sredu, 1. aprila 2020, vojni sud u Dušanbeu, prestonici Tadžikistana, zakazao je izricanje presude Džovidonu Bobodžonovu. Protiv njega se vodi krivični postupak zbog toga što je uložio prigovor savesti na služenje vojnog roka. Brat Bobodžonov čeka presudu već pet meseci u pritvoru u veoma lošim uslovima.

Vojna policija u Kujandu je 4. oktobra 2019. na silu odvela 19-godišnjeg Džovidona iz njegove kuće u centar za regrutaciju, nakon čega je pritvoren. Dva dana kasnije, na silu je ukrcan na voz i odveden u kasarnu u Lenjinskoj oblasti. Zatim je prebačen u vojnu jedinicu br. 45075, gde su pokušali da ga prisile da obuče vojnu uniformu i položi vojnu zakletvu. Protiv njega je 28. januara 2020. pokrenut krivični postupak.

Džovidonovi roditelji, koji su takođe Jehovini svedoci, uputili su žalbu brojnim tadžikistanskim predstavnicima vlasti, uključujući i Kancelariju predsednika i Kancelariju zaštitnika građana. U odgovoru im je rečeno da zakon o civilnoj službi još uvek nije usvojen i da, prema tome, postupci gospodina Bobodžonova predstavljaju krivično delo, a njegovo prisilno odvođenje u potpunosti je zakonito.

Uvereni smo u to da će Jehova nagraditi hrabrost brata Bobodžonova tako što će njemu i njegovoj porodici dati snagu i mir (Psalam 29:11).