Vrati se na sadržaj

Šamil Hakimov pre nego što je zatvoren u februaru 2019.

4. MART 2021.
TADŽIKISTAN

Komisija SAD za međunarodne verske slobode tražiće oslobađanje brata Šamila Hakimova

Komisija SAD za međunarodne verske slobode tražiće oslobađanje brata Šamila Hakimova

Nuri Turkel, komesar Komisije SAD za međunarodne verske slobode a, 24. februara 2021. izjavio je da će se u okviru projekta ove Komisije čiji je cilj zaštita prava osoba zatvorenih zbog svojih verovanja založiti za to da 70-godišnji Šamil Hakimov bude oslobođen iz zatvora. Komesar Turkel je u svom obraćanju rekao: „Ovaj stariji čovek narušenog zdravlja od 2019. godine čami u oronulom i pretrpanom zatvoru na koji je u montiranom procesu osuđen na sedam i po godina. Ovo bi lako mogla biti i smrtna presuda za čoveka koji je nepravedno osuđen zato što je miroljubivo ispovedao svoju veru kao jedan od Jehovinih svedoka.“

Šamil Hakimov je udovac i jedan od 24 Jehovina svedoka u severnom Tadžikistanu koje su u januaru i februaru 2019. ispitivali agenti Službe za borbu protiv organizovanog kriminala. Vlasti su nakon hapšenja tražile od njega informacije o tome kako su Jehovini svedoci organizovani i kako je on postao Jehovin svedok.

Osam sati je zadržan u pritvoru i uskraćena mu je medicinska nega koja mu je bila potrebna nakon operacije. Osim toga, ima i visok krvni pritisak. Kada ga je policija najzad vratila kući, oduzela mu je elektronske uređaje, Bibliju, publikacije za proučavanje Biblije i pasoš. Bez pasoša brat Hakimov ne može da dobija penziju koja mu omogućava da i dalje plaća postoperativno lečenje.

Dana 28. februara 2019, sudija gradskog suda u gradu Kujandu odredio je bratu Hakimovu pritvor, koji mu je u međuvremenu tri puta produžavan. Ostao je u pritvoru tokom celokupne istrage i suđenja.

Dana 10. septembra 2019. proglašen je krivim i osuđen na sedam i po godina zatvora. Međutim, uprava zatvora je 4. jula 2020. obavestila brata Hakimova da će mu na osnovu zakona o amnestiji kazna biti smanjena za dve godine, tri meseca i deset dana. Prema tome, trebalo bi da izađe iz zatvora 16. maja 2024.

Sigurni smo da će Jehova i dalje pomagati našoj braći i sestrama da strpljivo podnose kušnje i da ne izgube radost (Psalam 20:2).

a Komisija SAD za međunarodne verske slobode