Vrati se na sadržaj

13. OKTOBAR 2022.
TADŽIKISTAN

Komitet Ujedinjenih nacija za ljudska prava proglasio zabranu Jehovinih svedoka u Tadžikistanu nezakonitom

Komitet Ujedinjenih nacija za ljudska prava proglasio zabranu Jehovinih svedoka u Tadžikistanu nezakonitom

Dana 7. septembra 2022, Komitet Ujedinjenih nacija za ljudska prava objavio je značajnu presudu u vezi sa diskriminacijom Svedoka u Tadžikistanu. U slučaju Adirhajev protiv Tadžikistana, ovaj Komitet je 7. jula 2022. presudio u korist Jehovinih svedoka. Slučaj se bavio zabranom aktivnosti Svedoka i odbijanjem tadžikistanskih vlasti da ih zakonski priznaju.

Jehovini svedoci su aktivni u Tadžikistanu više od 50 godina. Zakonski su priznati kao verska organizacija 1994. Međutim, 11. oktobra 2007. Ministarstvo kulture je poništilo tu registraciju i zabranilo aktivnosti Jehovinih svedoka. Vlasti su proglasile ekstremizmom to što Svedoci propovedaju, odbijaju da služe vojsku i smatraju da je njihova religija jedina prava. Iako su Svedoci više puta pokušavali da se ponovo registruju kao verska zajednica, svaki put su odbijeni.

Komitet UN je u nedavnoj presudi zaključio da je zabrana Jehovinih svedoka u Tadžikistanu nezakonita. U njoj je obrazloženo da vlada Tadžikistana „nije navela nijedan razlog“ koji opravdava to što je zabranila aktivnosti Jehovinih svedoka i što odbija da ih ponovo prizna kao religiju.

Komitet je takođe istakao da je odbijanje tadžikistanskih vlasti da ponovo registruju Jehovine svedoke vodilo do „hapšenja, zatvaranja, ispitivanja, pretresa, batinanja, zaplene verskog materijala, kao i deportovanja jednog Jehovinog svedoka“. Zbog toga je Komitet zaključio da su prekršena prava Jehovinih svedoka koja su im zagarantovana Međunarodnim sporazumom Ujedinjenih nacija o civilnim i političkim pravima.

Šamil Hakimov (71) u zatvoru je od februara 2019.

Komitet UN je naložio Tadžikistanu da ponovo razmotri molbu Jehovinih svedoka da budu registrovani i da isplati odštetu onima čija su prava bila prekršena. Tadžikistanske vlasti takođe „imaju obavezu da preduzmu neophodne korake kako ne bi ponovo došlo do kršenja tih prava“.

Ova odluka bi se mogla povoljno odraziti na slučaj 71-godišnjeg brata Šamila Hakimova, koji je od februara 2019. zatvoren zbog ispovedanja vere. Tadžikistanske vlasti su kao jedini pravni osnov za njegovo hapšenje i zatvaranje navele postojeću zabranu Jehovinih svedoka.

Nadamo se da će ova odluka voditi do slobode veroispovesti za Jehovine svedoke u Tadžikistanu. Molimo se Jehovi da i dalje blagosilja naš trud da branimo i zakonski potvrđujemo pravo da propovedamo dobru vest (Filipljanima 1:7).