Vrati se na sadržaj

Rustamjon Norov u Tadžikistanu pre nego što je pušten iz zatvora

12. OKTOBAR 2021.
TADŽIKISTAN

Rustamjon Norov pohvaljen za primerno vladanje u zatvoru

Rustamjon Norov pohvaljen za primerno vladanje u zatvoru

Kao što smo ranije izvestili, 21. septembra 2021. naš brat Rustamjon Norov (22) pušten je iz zatvora u Tadžikistanu pre isteka kazne, na osnovu zakona o amnestiji koji je stupio na snagu početkom tog meseca. Rustamjon je tri meseca proveo u istražnom zatvoru. Zatim je 10. maja 2021. prebačen u zatvor u Javanu na izdržavanje troipogodišnje zatvorske kazne. Oni koji su ga sve to vreme posmatrali bili su zadivljeni njegovim dobrim ponašanjem i čestitošću.

Jednom prilikom tokom suđenja, jedan pukovnik je prišao Rustamjonu da se rukuje s njim. Rekao mu je koliko ga ceni zbog hrabrosti i moralne snage koju poseduje. Zatim je dodao: „Svi vernici treba da budu kao ti. Kada u narednim godinama civilna služba bude uspostavljena u Tadžikistanu, tvoje ime će biti među onima koji su se žrtvovali za to zakonsko pravo svih građana.“

Dok je bio u zatvoru, Rustamjon je pružio jako lepo svedočanstvo. Zbog dobrog ponašanja, zatvorska uprava ga je pozvala da učestvuje u jednom posebnom programu koji je finansirala Evropska unija sa ciljem da se zatvorenicima pomogne da po izlasku iz zatvora pronađu posao. Kad je završio obuku, uprava zatvora mu je dala sertifikat, kao i zahvalnicu za njegov marljiv rad. Rustamjon kaže da vlasti njegovo primerno ponašanje povezuju sa njegovom verom.

Pre nego što je pušten iz zatvora, Rustamjon nije bio siguran da li će se zakon o amnestiji odnositi i na njega. Međutim, drugi zatvorenici su bili ubeđeni da će on biti pušten na slobodu zbog dobre reputacije koju je u zatvoru stekao. I mnogi zatvorski čuvari su ga uveravali da će biti oslobođen.

Poput Rustamjona, mnogi mladi Jehovini svedoci koji su u zatvoru zbog svoje neutralnosti ostaju postojani i dopuštaju da njihova „svetlost svetli pred ljudima“. Osim toga, svojim dobrim delima donose čast i slavu Jehovi Bogu (Matej 5:16).