Vrati se na sadržaj

17. SEPTEMBAR 2013.
TANZANIJA

Najviši sud u Tanzaniji podržao ljudska prava učenika koji su Svedoci

Najviši sud u Tanzaniji podržao ljudska prava učenika koji su Svedoci

DAR ES SALAM, Tanzanija. Apelacioni sud u Tanzaniji, najviši sud u ovoj zemlji, 12. jula 2013. jednoglasno je doneo odluku da su škole u regionu Mbeja ugrozile versku slobodu 127 učenika od kojih su neki bili izbačeni iz škole a neki kažnjeni zato što su na temelju savesti odbili da pevaju državnu himnu.

Godine 2007, odbor škole u Šikuli izbacio je petoro mladih Svedoka iz škole zato što su odbili da pevaju himnu. Osim toga, u osnovnim i srednjim školama u ovom regionu kažnjeno je 122 mladih Svedoka iz istog razloga. Pošto službenici ministarstva prosvete i premijer nisu uvažili žalbu, 127 učenika je potražilo pravdu na Višem sudu u Tanzaniji, drugom po važnosti sudu u zemlji. Viši sud je podržao odluku da se učenici izbace iz škole, ali ta presuda nije bila jednoglasna. Zato su se učenici 2. decembra 2010. žalili Apelacionom sudu. Prema sudskom izveštaju, presudom Apelacionog suda „poništena je i ukinuta“ odluka Višeg suda, kao i sve njene posledice.

Zadok Mvaipvisi, portparol Jehovinih svedoka u Tanzaniji, izjavio je: „Zadovoljni smo odlukom suda i time što je podržan stav koji su ovi mladi ljudi zauzeli na temelju savesti. Ova pobeda je potvrdila ustavno pravo na versku slobodu ne samo Jehovinih svedoka već i svih građana Tanzanije.“

Kontakt:

Međunarodni: Džejms Ričard Braun, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000

Tanzanija: Zadok Mvaipvisi, tel.: +255 22 2650592