Vrati se na sadržaj

8. FEBRUAR 2021.
TURKMENISTAN

Brat Artur Jangibajev ponovo osuđen zbog prigovora savesti

Brat Artur Jangibajev ponovo osuđen zbog prigovora savesti

Presuda

Sud u Turkmenistanu je 18. januara 2021. osudio brata Artura Jangibajeva na dve godine zatvora zbog prigovora savesti. Ovo je drugi put da je zbog neutralnosti proglašen krivim.

Optuženi

Artur Jangibajev

  • Rođen: 1997. (Sejdi)

  • Kratka biografija: Artur se još kao veoma mlad suočio s nekim problemima zbog kojih se pitao zašto na svetu ima toliko nepravde. Razgovarao je o tome sa svojom sestrom, koja je Jehovin svedok. Zatim je počeo da proučava Sveto pismo kada je imao 13 godina. Krstio se 2014. godine

    Artur radi kao građevinski radnik na renoviranju objekata. Njegovi roditelji kažu da je dobar i odgovoran. Komšije ga cene jer je pošten i uzoran mladić

Detalji o slučaju

Artur je 8. avgusta 2016. pritvoren zato što je uložio prigovor savesti na služenje vojnog roka. Dana 30. avgusta 2016. osuđen je na dve godine rada u kažnjeničkoj koloniji. U jesen 2018. odslužio je kompletnu kaznu.

Artur je ponovo dobio poziv za vojsku 15. decembra 2020. Ubrzo nakon toga, ispitivan je u kancelariji tužioca i od njega se tražilo da pismeno obrazloži zašto odbija da služi vojni rok.

Tužilaštvo ga je 30 decembra 2020. obavestilo da je protiv njega pokrenut krivični postupak. Oduzet mu je pasoš.

Nakon prve presude, Artur je rekao: „Stihovi iz Rimljanima 8:37-39 uverili su me da me niko ne može sprečiti da ostanem veran Jehovi.“ Sigurni smo da će Artur uz Jehovinu pomoć istrajati i u ovoj kušnji.