Vrati se na sadržaj

Brat Serdar Dovletov, u junu 2019.

9. DECEMBAR 2019.
TURKMENISTAN

Brat Dovletov osuđen na tri godine zatvora zbog prigovora savesti

Brat Dovletov osuđen na tri godine zatvora zbog prigovora savesti

Turkmenistanski sud je 12. novembra 2019. doneo presudu protiv 26-godišnjeg brata Serdara Dovletova i osudio ga na tri godine zatvora. On je jedan od desetorice braće u Turkmenistanu koja su zbog prigovora savesti osuđena na zatvorske kazne. Sedmorica su osuđena 2019, a trojica 2018. godine. Njihove zatvorske kazne se kreću od jedne do četiri godine.

Brat Dovletov je iz grada Bajramalija, koji se nalazi u marijskoj oblasti, na jugoistoku Turkmenistana. Njegova supruga Surja i majka Sonja takođe su Jehovini svedoci.

Suđenje bratu Dovletovu počelo je 11. novembra 2019. On je pred sudom izjavio da je zbog svojih verskih ubeđenja uložio prigovor savesti na vojnu službu. Pored toga, trojica lekara su svedočila pod zakletvom na sudu i rekla su da brat Dovletov ima hronični čir na dvanaestopalačnom crevu, što je pravovaljan razlog zbog kog se regrut oslobađa od obaveze služenja vojnog roka.

Pored svih iznetih činjenica, sudija je brata Dovletova proglasio krivim za izbegavanje vojne službe prevarom i smestio ga u lokalnu zatvorsku ustanovu. Očekuje se da će kao i ostala devetorica braće biti poslat u strogi zatvor u Sejdiju, koji se nalazi u pustinji u lebapskoj oblasti. Brat Dovletov će uložiti žalbu na presudu.

Dok naša braća u Turkmenistanu i dalje trpe nepravdu, molimo se za njih s potpunim uverenjem u obećanje iz Svetog pisma da će im Jehova pomoći da hrabro zastupaju svoju besprekornost (Psalam 37:18, 24).