Vrati se na sadržaj

Brat Ihlosbek Rozmetov

22. JANUAR 2021.
TURKMENISTAN

Brat Ihlosbek Rozmetov ponovo osuđen zbog prigovora savesti

Brat Ihlosbek Rozmetov ponovo osuđen zbog prigovora savesti

Presuda

Turkmenistanski građanski sud je 19. januara 2021. proglasio krivim brata Ihlosbeka Rozmetova. On je zbog prigovora savesti na služenje vojnog roka osuđen na dve godine strogog zatvora. Ovo je već drugi put da je poslat u zatvor zbog stava neutralnosti.

Optuženi

Ihlosbek Rozmetov

  • Rođen: 1997. (Andalib)

  • Kratka biografija: Odrastao je u porodici sa troje dece. Od svoje desete godine radio je posle škole kako bi pomagao porodici. Voli da se bavi sportom, čita knjige i sluša muziku. Njegova majka je 2010. počela da proučava Sveto pismo, a on godinu dana kasnije

Detalji o slučaju

Ihlosbek Rozmetov je 11. jula 2018, tada kao 20-godišnjak, osuđen na godinu dana zatvora u radnom logoru u Sejdiju zbog prigovora savesti na vojnu službu. Pušten je nakon što je odslužio celokupnu kaznu. Prema zakonu Turkmenistana, dva puta može biti sudski gonjen zbog prigovora savesti.

Ihlosbek je 25. novembra 2020. po drugi put dobio poziv za vojnu službu. S poštovanjem je objasnio svoj hrišćanski stav. Ali vlasti su ponovo pokrenule krivični postupak protiv njega i ovog puta je dobio dužu zatvorsku kaznu jer je po drugi put odbio da služi vojni rok.

Za svoj prvi boravak u zatvoru Ihlosbek je rekao da je bio „veoma težak“. Mnogo su mu značili biblijski stihovi koje je napamet naučio pre nego što je otišao u zatvor. Naročito mu je pomoglo duboko razmišljanje o Filipljanima 4:6, 7. Ti stihovi su ga podsetili na to da se ne brine „ni za šta“, da se moli za „Božji mir“ i da ostane smiren u teškim trenucima. „Sve vreme sam se molio Jehovi i osećao sam da je blizu mene“, kaže on.

Sigurni smo u to da će Jehova i dalje davati snagu Ihlosbeku i svima onima koji se uzdaju u njega (Isaija 40:29-31).