Vrati se na sadržaj

3. NOVEMBAR 2020.
TURKMENISTAN

Brat Petrosov pušten iz zatvora nakon odsluženja jednogodišnje kazne zatvora

Brat Petrosov pušten iz zatvora nakon odsluženja jednogodišnje kazne zatvora

David Petrosov ima 19 godina i živi u Turkmenistanu. Iako je još uvek tinejdžer, suočio se sa ozbiljnim ispitom vere – godinu dana je proveo u zatvoru zbog prigovora savesti na služenje vojnog roka. Oslobođen je 30. septembra 2020.

Brat Petrosov kaže: „Dok sam bio u zatvoru, bilo je dana kada, najblaže rečeno, nisam bio baš raspoložen. Ali Jehova me tešio preko svoje Reči. Molio sam mu se jer sam znao da razume kako se osećam i da želi da me uteši. Različiti stihovi su mi pomagali u različitim situacijama, ali često mi je u mislima bio biblijski stih iz Filipljanima 4:13.“

Brat Petrosov je rođen u prestonici Turkmenistana, Ašhabadu. Još kao mali, naučio je da svira gitaru. Voli da komponuje pesme i da provodi vreme u prirodi – da igra fudbal, planinari i pliva u obližnjim jezerima.

Proučavao je Bibliju sa jednim školskim drugom koji je Jehovin svedok i krstio se 2019. Iako članovi njegove porodice nisu Jehovini svedoci, poštuju njegovu veru.

Ubrzo nakon krštenja David je bio izveden pred sud jer nije želeo da služi vojni rok. U Turkmenistanu ne postoji civilna služba, tako da su ga vlasti osudile na godinu dana zatvora.

Tokom tih godinu dana, Jehova je bratu Petrosovu pružao podršku. On kaže: „Dok sam bio u zatvoru, majka mi je prenosila pozdrave onih koji nisu mogli da me posete. Govorila je da se braća i sestre neprestano mole za mene. To mi je mnogo značilo.“

David zna da prema turkmenistanskom zakonu ponovo može biti pozvan na odsluženje vojnog roka. Ako ovaj zakon bude primenjen, verovatno će dobiti još strožu kaznu.

On kaže: „Ne bih voleo da se ponovo vratim u zatvor, kao što to verovatno niko ne bi voleo. Ali ne plašim se. Snagu mi daju vera u Jehovu, braća i sestre i naše teokratske pesme.“

Uvereni smo u to da će Jehova i dalje hrabriti i jačati Davida. Molimo se i za ostalu desetoricu braće u Turkmenistanu koji su još uvek u zatvoru zbog prigovora savesti. Sigurni smo da ih Jehova voli i pruža im podršku (Psalam 69:33).