Vrati se na sadržaj

Brat Ruslan Artikmiradov

11. JANUAR 2021.
TURKMENISTAN

Bratu Ruslanu Artikmiradovu preti nova zatvorska kazna

Bratu Ruslanu Artikmiradovu preti nova zatvorska kazna

Kada se očekuje izricanje presude

Turkmenistanski vojni sud će uskoro a objaviti presudu u slučaju koji se vodi protiv našeg brata Ruslana Artikmiradova. On bi zbog prigovora savesti na služenje vojnog roka mogao biti kažnjen i sa dve godine zatvora. Ruslan se od 15. decembra 2020. nalazi u pritvoru i ovo je već drugi put da je zbog stava neutralnosti lišen slobode.

Optuženi

Ruslan Artikmiradov

  • Rođen: 2000. (u selu Alpan Gengešlik)

  • Kratka biografija: Odrastao na selu. Radio u prodavnici auto-delova. Bio je dobar učenik u školi i rado igra fudbal

    Majka ga je odmalena poučavala biblijskoj istini. Na Ruslana su dubok utisak ostavili ljubav i jedinstvo među Jehovinim narodom, tako da se krstio 2015, kada je imao 15 godina. Iz ljubavi prema Jehovi Bogu odbio je da služi vojni rok

Detalji o slučaju

Dana 13. avgusta 2018, brat Ruslan Artikmiradov, koji je tada imao 18 godina, osuđen je na godinu dana zatvora zbog odbijanja vojne službe. Oslobođen je 12. avgusta 2019, nakon što je odslužio celokupnu kaznu.

Prema turkmenistanskom zakonu, mladi vojni obveznici mogu biti dva puta krivično gonjeni ako odbijaju vojni rok. Zato je u novembru 2020. Ruslan opet dobio poziv za vojsku.

On je to i ovaj put odbio, iako je znao da ga ponovo mogu poslati u zatvor. Uhapšen je 15. decembra 2020. i nalazi se u pritvoru gde čeka suđenje.

Ruslan je odlučan da ostane veran Jehovi. Prisećajući se prvog suđenja, on kaže: „Nisam se plašio iako sam znao da me čeka teško i nepravedno suđenje. Ni za šta ne bih zamenio svoju radost i to što poznajem biblijsku istinu.“

Ruslanu nije bilo lako u zatvoru. Uslovi su bili teški, a i često su ga maltretirali. Ipak, uvek je video kako mu Jehova pomaže. Ruslan kaže: „Dok sam bio u zatvoru, uvek iznova sam video Jehovinu ruku. Na primer, video sam kako mi pomaže kada nisam osećao svaki udarac.“ Osim toga, podrška koju su mu s mnogo ljubavi pružala braća i sestre ne samo što je njega jačala nego je bila i izvanredno svedočanstvo za one koji su to gledali.

Premda bi Ruslan mogao da po drugi put završi u zatvoru, njegova vera je snažna. On kaže: „Čvrsto verujem da će me Jehova nagraditi [...] Kad je naša nada jaka, onda radosti nema kraja; kada smo radosni, onda smo jaki i možemo istrajati. A onoga ko je jak ništa ne može slomiti.“

Srećni smo što imamo hrabru mladu braću poput Ruslana, čija nam vera pruža snažan dokaz da će Jehova i nama dati hrabrosti da se radosno suočimo sa svakim ispitom vere. Znamo da će njihova nepokolebljiva vernost Božjem Kraljevstvu biti nagrađena (Jevrejima 11:6).

a Datum izricanja presude nije uvek poznat unapred.