Vrati se na sadržaj

Rasul Rozbajev

23. MART 2021.
TURKMENISTAN

Dvadesetjednogodišnji Rasul Rozbajev po drugi put osuđen zbog prigovora savesti

Dvadesetjednogodišnji Rasul Rozbajev po drugi put osuđen zbog prigovora savesti

Presuda

Sud u Turkmenistanu je 16. marta 2021. objavio presudu u slučaju našeg brata Rasula Rozbajeva. On je zbog prigovora savesti na služenje vojnog roka osuđen na dve godine zatvora. Ovo je drugi put da je osuđen zbog svog neutralnog stava.

Optuženi

Rasul Rozbajev

  • Rođen: 1999. (Halang)

  • Kratka biografija: Ima dve starije sestre i mlađeg brata. Posle srednje škole, završio je kurs za muškog frizera. Voli fudbal, odbojku i plivanje

    Roditelji su mu postali Jehovini svedoci kad je bio mali. Krstio se 2013. godine

Detalji o slučaju

Rasul Rozbajev je 19. decembra 2017. bio osuđen zbog prigovora savesti na služenje vojnog roka. Kazna je bila dve godine prinudnog rada. Na jednoj parceli je sejao pšenicu i bio je u obavezi da 20 procenata prinosa preda vlastima. Ta parcela je bila dosta udaljena od njegove kuće. Pošto nije imao nikakvo prevozno sredstvo, do nje je išao peške.

Prema zakonu, vlasti u Turkmenistanu mogu nekoga dva puta osuditi zbog prigovora savesti. Zato je Rasul 22. aprila 2020. godine ponovo morao da se javi u vojni odsek. Pošto je uložio prigovor savesti, pokrenut je slučaj u kom je morao da se pojavljuje pred vojnim službenicima, islednicima i lekarima. Mesecima, koliko je sve to trajalo, dobijao je pretnje da će završiti u zatvoru. Njegov slučaj je predat tužiocima 22. januara 2021.

Primeri druge braće i sestara koji su prošli kroz iste kušnje ulivaju mu hrabrost. On kaže: „Njihov primer mi pomaže da se oslonim na Jehovu [...] i pruža mi snagu u ovim okolnostima. Imam priliku da obradujem Jehovu i Isusa ako im ostanem veran.“ Sve to je ispit vere i za njegovu porodicu. Njegova majka kaže šta njoj pomaže u ovoj situaciji: „Na osnovu biblijskih primera i video-materijala na našem sajtu shvatila sam da nisam jedina koja prolazi kroz ovakve kušnje. I druga braća i sestre imaju iste probleme i uspevaju da se izbore s njima. Njihov primer mi daje snagu da istrajem.“

Rasulu pružaju utehu reči iz Psalma 37:23, 24. Sigurni smo da će uz Jehovinu pomoć i on, kao i ostala naša mlada i hrabra braća, sačuvati svoju veru, odanost Jehovi i radost.