Vrati se na sadržaj

22. SEPTEMBAR 2014.
TURKMENISTAN

Majka četvorogodišnjaka puštena iz zatvora u Turkmenistanu

Majka četvorogodišnjaka puštena iz zatvora u Turkmenistanu

Bibi Rahmanova s porodicom

Bibi Rahmanova je puštena iz zatvora 2. septembra 2014, u 20 časova, ali nije oslobođena optužbi. Tog dana su sudije u Okružnom sudu u Dašhovuzu razmotrile njenu žalbu. Iako je nisu oslobodili lažnih optužbi, preinačili su njenu četvorogodišnju zatvorsku kaznu u uslovnu kaznu * i naložili da se odmah pusti iz zatvora. U odluci se navodi da su sudije uzele u obzir olakšavajuće okolnosti, odnosno da je Bibi žena i majka četvorogodišnjeg dečaka i da ranije nije bila osuđivana.

Bibi je podnela žalbu za poništavanje prvobitne presude nakon što je 18. avgusta na osnovu lažnih optužbi osuđena za „vređanje policajca“ i „huliganstvo“. Policija je 5. jula zaustavila Bibi i njenog muža Vepu na železničkoj stanici u Dašhovuzu nakon što su preuzeli svoj prtljag, u kom se nalazila i verska literatura. Vepa je kasnije oslobođen optužbi. Međutim, Bibi je pritvorena 8. avgusta. Dok je bila u pritvoru, doživela je fizičko maltretiranje.

Nepravda u Turkmenistanu privlači pažnju

Strani advokat koji zastupa Bibi smatra da je njenom neočekivanom puštanju bar donekle doprinelo međunarodno negodovanje povodom nepravednog zatvaranja.

Ovo nije jedini slučaj u Turkmenistanu koji se tiče Jehovinih svedoka. Osnovna ljudska prava Svedoka u ovoj zemlji često se krše. Osmorica Svedoka služe zatvorske kazne zbog svojih verovanja – šestorica zbog prigovora savesti na služenje vojske i dvojica zbog lažnih optužbi. Nalaze se u surovim uslovima i doživljavaju razna maltretiranja.

Pohvalno je što je Okružni sud u Dašhovuzu doneo povoljniju presudu, ali ipak nepravda nije ispravljena. Oni koji poštuju ljudsko dostojanstvo nadaju se da će vlasti u Turkmenistanu sagledati situaciju iz šireg ugla i da će primeniti međunarodne standarde o ljudskim pravima i dozvoliti versku slobodu u svojoj zemlji.

^ odl. 2 Okružni sud je poništio njenu četvorogodišnju zatvorsku kaznu i dosudio četvorogodišnju uslovnu kaznu, koja obuhvata trogodišnji period proveravanja. Tokom tog perioda, ona mora da se uzorno vlada i ne sme da napušta ili menja mesto boravka bez dozvole nadležnih organa.