Vrati se na sadržaj

27. AVGUST 2014.
TURKMENISTAN

Majka četvorogodišnjaka dobila nepravednu zakonsku kaznu u Turkmenistanu

Majka četvorogodišnjaka dobila nepravednu zakonsku kaznu u Turkmenistanu

U improvizovanoj sudnici u Dašhovuzu, u Turkmenistanu, sudija Gagisiz Orazmuradov nepravedno je osudio 33-godišnju Bibi Rahmanovu na osnovu lažnih optužbi. Bibi, majka četvorogodišnjeg dečaka, 18. avgusta je proglašena krivom za „vređanje policajca“ i „huliganstvo“. * Sudija je izrekao oštru kaznu – četiri godine u jednoj od zatvorskih kolonija, u koje se šalju kriminalci.

Uhapšeni na železničkoj stanici

Sve je počelo uveče 5. jula 2014, kada su Bibi, njen suprug Vepa Tuvakov i sinčić otišli na železničku stanicu u Dašhovuzu da preuzmu versku literaturu i lične stvari koje su im poslali prijatelji iz Ašhabada. Odmah nakon što su preuzeli prtljag, zaustavili su ih šestorica policajaca u civilu i zahtevali da pregledaju prtljag. Kada su pronašli laptop i literaturu Jehovinih svedoka, počeli su da viču i psuju i da im prete da će njihov sin uskoro biti siroče.

Bibi je uzela mobilni telefon i počela da snima, a kada su policajci pokušali da joj ga oduzmu, sakrila ga je ispod bluze. Oni su je zgrabili za kosu, šutirali i udarali, i uhvatili za ruke. Dok su je držali, jedan od njih joj je podigao bluzu i neprikladno je dodirivao dok je tražio telefon. Bibi je pokušavala da se zaštiti, ali se nije opirala hapšenju niti je napala policajce.

Bibi i Vepa sa sinom

Zatim su porodicu Tuvakov odveli u policijsku stanicu. Od Vepe su zahtevali da potpiše unapred pripremljenu izjavu. On je odbio. Više puta su ga istukli, dok su Bibi i njihov sin bili u drugoj prostoriji. Vepa je i dalje odbijao da potpiše izjavu. Bibi je učinila isto i takođe je bila pretučena. Policija je zadržala Bibi i dete preko noći i pustila ih sledećeg dana. * Bibi je podnela tužbu turkmenskim vlastima i Vepa je pušten nekoliko dana kasnije, 11. jula. Gradska policija iz Dašhovuza nije ustuknula i ubrzo je pokrenula krivičnu istragu protiv Bibi i njenog muža.

Hapšenje, pritvor i suđenje

Bibi je optužena 6. avgusta, a dva dana kasnije je poslata u kazneni centar. Suđenje je održano 18. avgusta. Tokom suđenja je bilo očigledno da je sudija Orazmuradov pristran. Neprestano je prekidao njenu pravnu zastupnicu u iznošenju odbrane. Kada je policajac dao protivrečnu izjavu, sudija joj nije dozvolio da ga ispita. Prekinuo je i Vepu dok je svedočio o tome kako je policajac maltretirao Bibi i odbio je da sasluša snimak tog događaja. Proglasio je Bibi krivom i osudio je na četiri godine zatvora.

Rok za žalbu ističe 28. avgusta, a Bibi će do tada biti pritvorena u objektu DZD-7. Ako njena žalba bude odbijena, biće prebačena u jednu od zatvorskih kolonija, verovatno u Sejdiju, koji se nalazi u pustinji. Ona neće biti samo lišena slobode već i mogućnosti da bude pored sina u najvažnijim godinama njegovog razvoja.

Iako protiv Vepe nije podignuta optužnica, postoji velika mogućnost da će se to desiti, da će mu se suditi na osnovu lažnih optužbi i da će biti nepravedno osuđen na zatvorsku kaznu. Ako se to dogodi, njihov sin neće biti odvojen samo od majke već i od oca. Za takvu nepravdu nema razumnog objašnjenja.

Vapaj za pravdom

Turkmenistan je poznat po maltretiranju Jehovinih svedoka i kršenju osnovnih ljudskih prava. Jehovini svedoci širom sveta, kao i mnogi drugi koji poštuju ljudsko dostojanstvo i versku slobodu, očekuju od turkmenskih vlasti da isprave ovu nepravdu.

^ odl. 2 Huliganstvo i pružanje otpora organima vlasti kažnjava se zatvorskom kaznom do pet godina.

^ odl. 6 Njihovog sina je odveo jedan rođak ujutro 6. jula; Bibi je puštena kasnije tog istog dana.