Vrati se na sadržaj

TURKMENISTAN

Kratak pregled: Turkmenistan

Kratak pregled: Turkmenistan

Jehovini svedoci u Turkmenistanu postoje od kraja 1980-ih. Kratko nakon što je stekao nezavisnost od Sovjetskog Saveza u oktobru 1991, Turkmenistan je počeo ozbiljno da ugrožava versku slobodu.

Jehovini svedoci u Turkmenistanu nisu zakonski priznati. Neki od njih su zbog ispovedanja svoje vere bili surovo pretučeni, pritvoreni bez zakonskog osnova, policajci su im pretresali kuće ili su dobili zatvorske i novčane kazne. U nekim slučajevima, zatvarani su na osnovu lažnih optužbi policije. Pošto Turkmenistan nije omogućio civilnu službu, mladim Svedocima se sudi i propisuje zatvorska kazna zato što na temelju savesti odbijaju da služe vojsku. Jehovini svedoci su uložili žalbe Savetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava i drugim međunarodnim organizacijama.

U oktobru 2014, predsednik Turkmenistana je pomilovao osmoro Svedoka koji su bili nepravedno zatvoreni. Svedoci su nakon toga javno zahvalili vladi Turkmenistana. Nadaju se da će vlada preduzeti daljnje korake kako bi zaštitila pravo na versku slobodu.