Vrati se na sadržaj

16. MAJ 2017.
TURKMENISTAN

Mansur Mašaripov pušten na slobodu

Mansur Mašaripov pušten na slobodu

Turkmenistanske vlasti su 12. maja 2017. pustile na slobodu Mansura Mašaripova. Srećan je što je ponovo sa svojom porodicom nakon što je zadnji put u zatvoru proveo skoro godinu dana.

Gospodin Mašaripov je ranije odbio vojnu službu zbog prigovora savesti. U maju 2004. sud u Dašhovuzu osudio ga je na 18 meseci zatvora i poslao u radni logor u Sejdiju. Taj logor je poznat po izuzetno lošim uslovima, zlostavljanju i bolestima. Iako je na osnovu amnestije u maju 2005. ranije pušten iz zatvora, njegovo zdravlje je već bilo narušeno. U julu 2014, policija je upala u njegovu kuću, izvršila pretres i zaplenila versku literaturu. Nakon što su ga u pritvoru danima tukli, mučili i zastrašivali, smestili su ga u rehabilitacioni centar za lečenje narkomanije, ali ne zbog njegove dobrobiti, već da bi ga drogirali. Zbog injekcija koje su mu davali osećao se loše i bio je paralizovan. U strahu sa svoj život, gospodin Mašaripov je uspeo da pobegne i krio se sve dok ga 30. juna 2016. policija nije ponovo uhapsila.

Jehovini svedoci su srećni što je gospodin Mašaripov pušten na slobodu. Međutim, zabrinuti su zbog toga što turkmenistanske vlasti pribegavaju nasilju kako bi sprečile Svedoke da slobodno ispovedaju veru. Trenutno je u zatvoru i Bahram Hemdemov. Ovo je treća godina koju provodi u radom logoru u Sejdiju zato što su se u njegovoj kući održavali mirni verski sastanci. Jehovini svedoci i dalje ulažu napore da i on bude oslobođen.