Vrati se na sadržaj

Bahram sa svojom suprugom Gulzirom

24. OKTOBAR 2016.
TURKMENISTAN

Hoće li Bahram Hemdemov biti oslobođen prilikom sledeće amnestije?

Hoće li Bahram Hemdemov biti oslobođen prilikom sledeće amnestije?

U februaru 2016. vlada Turkmenistana proglasila je amnestiju kojom su bile oslobođene stotine zatvorenika, ali ne i Bahram Hemdemov. Manje od tri meseca kasnije, Vrhovni sud Turkmenistana odbacio je njegovu žalbu. Advokat gospodina Hemdemova je 15. avgusta 2016. podneo žalbu Savetu UN za ljudska prava.

Progonstvo Jehovinih svedoka u Turkmenabatu

U vreme kada je gospodin Hemdemov uhapšen, u martu 2015, u njegovoj kući u Turkmenabatu u miru se održavao verski sastanak Jehovinih svedoka. Policija je bez naloga upala u kuću i izvršila pretres, oduzela lične stvari prisutnih i maltretirala ih.

Advokat koji zastupa gospodina Hemdemova zapazio je: „Policija je posebno grubo postupala s gospodinom Hemdemovim s ciljem da zaplaši druge Svedoke u Turkmenabatu.“ Iako su ga vlasti maltretirale, gospodin Hemdemov nije pogazio svoju veru.

Mogućnost za oslobođenje

Jehovini svedoci se nadaju da će vlasti u Turkmenistanu gospodina Hemdemova uskoro pustiti iz zatvora. Bio bi to vrlo velikodušan gest od strane predsednika Kurbankulija Berdimuhamedova kada bi prilikom sledeće amnestije oslobodio gospodina Hemdemova.

Supruga gospodina Hemdemova, Gulzira i njihovo četvoro dece veoma pate jer on nije s njima. Njegova porodica, kao i njegovi suvernici, jedva čekaju da se on vrati kući. Jehovini svedoci u Turkmenistanu s poštovanjem traže od vlasti da im dozvole da u miru ispovedaju svoju veru, bez mešanja lokalnih vlasti.