Vrati se na sadržaj

Među pomilovanim Svedocima bili su i Ajbek Salajev, Matkarim Aminov Bahram Šamuradov

13. NOVEMBAR 2014.
TURKMENISTAN

Turkmenistan pomilovao Jehovine svedoke zatvorene zbog svojih verovanja

Turkmenistan pomilovao Jehovine svedoke zatvorene zbog svojih verovanja

Potpuno neočekivano, predsednik Turkmenistana Kurbankuli Berdimuhamedov pomilovao je osmoricu Jehovinih svedoka zatvorenih zbog ispovedanja svoje religije. Oni su samo neki od zatvorenika koji su pušteni 22. oktobra 2014. Šestorica Svedoka su bili zatvoreni jer su uložili prigovor savesti na služenje vojske, a dvojica zbog lažnih optužbi u vezi sa ispovedanjem religije.

Merdan Amanov i Pavel Pajmov

Oni koji su uložili prigovor savesti, mladići od 18 do 23 godine, bili su zatvoreni u radnom logoru u Sejdiju, koji se nalazi u pustinji. Četvorica mladića su bila u delu sa uobičajenim nadzorom, ali Matkarim Aminov i Dovran Matjakubov bili su u delu sa strožim nadzorom zato što su proglašeni „višestrukim povratnicima“. Dok su bili zatvoreni, ovi mladići su trpeli maltretiranje i bili su u strašnim uslovima.

Dvojica Svedoka, 35-godišnji Ajbek Salajev i 42-godišnji Bahram Šamuradov, bili su lažno optuženi i zatvoreni u radnom logoru u Sejdiju, u delu sa uobičajenim nadzorom. Obojica su izdržavala četvorogodišnje zatvorske kazne zbog svojih uverenja i ispovedanja religije. Osim što su bili nepravedno zatvoreni na temelju podmetnutih dokaza, doživljavali su i maltretiranje.

Amirlan Tolkačev

U zatvoru u Turkmenistanu ostao je samo jedan Svedok, Ruslan Narkulijev. On je zbog prigovora savesti osuđen nekoliko sedmica pre ovog pomilovanja, tako da je moguće da predsednik nije znao za njega kada je odobrio pomilovanje. Advokati trenutno pregovaraju s turkmenskim vlastima o oslobađanju Ruslana Narkulijeva.

Za svaku je pohvalu to što je predsednik Berdimuhamedov pomilovao ovih osam muškaraca zatvorenih zbog svojih verovanja. Svi koji cene versku slobodu nadaju se da je ovo samo početak promena u Turkmenistanu, i to promena koje će Jehovinim svedocima omogućiti da žive u skladu sa svojom savešću bez straha od krivičnog gonjenja i zatvaranja.