Vrati se na sadržaj

Zgrada Kraljevskog suda u kojoj se nalaze Vrhovni i Apelacioni sud Engleske i Velsa

12. MAJ 2020.
UJEDINJENO KRALJEVSTVO

Engleska podržava pravo na postavljanje pravila u okviru verske zajednice

Engleska podržava pravo na postavljanje pravila u okviru verske zajednice

Dana 17. marta 2020. Apelacioni sud Engleske i Velsa odbacio je žalbu na odluku Vrhovnog suda kojom je podržano naše pravo da se vodimo biblijskim smernicama u vezi sa isključenjem iz verske zajednice.

Vrhovni sud je u opsežnom objašnjenju presude naveo da se objava da neka osoba više nije Jehovin svedok ne smatra protivzakonitom niti da se njome narušava nečiji ugled. Sudija Ričard Spirman je u svojoj presudi naveo: „Sasvim je normalno da verska zajednica koja se vodi biblijskim načelima i trudi se da ih primenjuje ima pravo da iz svoje sredine odstrani nekoga ko je počinio greh. Između ostalog, to je razumno, ako ne i neophodno, zato što neko ko ne može ili ne želi da se povinuje biblijskim načelima suštinski ne pripada toj zajednici. Osim toga, mogao bi loše uticati na druge pripadnike te verske zajednice.“

Podnosilac zahteva je od Apelacionog suda tražio dozvolu da uloži žalbu na ovu presudu. Apelacioni sud je odbacio ovaj zahtev ocenivši ga „potpuno neosnovanim“. Takođe je naveo da je odluka suda „potpuno ispravna“ i da je „isključenje očigledno neophodno unutar jedne verske zajednice“.

Komentarišući ovu odluku, pravni zastupnik Jehovinih svedoka Šejn Brejdi je rekao: „Ova odluka je u skladu sa mnogim drugim presudama engleskih sudova, Evropskog suda za ljudska prava i apelacionih sudova u Kanadi, Evropi i Sjedinjenim Državama. Sve one potvrđuju da Jehovini svedoci imaju pravo da odluče ko može pripadati njihovoj verskoj zajednici.“

Drago nam je što je ovaj sud priznao naše pravo da se držimo biblijskih načela u nastojanju da zaštitimo našu zajednicu u duhovnom i moralnom pogledu (1. Korinćanima 5:11; 2. Jovanova 9-11).