Vrati se na sadržaj

Krštenje jedne sestre i jednog brata u Ukrajini 23. jula

12. AVGUST 2022.
UKRAJINA

AŽURIRANA VEST #12 | Bratska ljubav na delu usred krize u Ukrajini

„Čak nas ni rat ne može sprečiti da stvaramo učenike“

AŽURIRANA VEST #12 | Bratska ljubav na delu usred krize u Ukrajini

U periodu od 23. do 31. jula 2022, u okviru kongresa „Živite u miru“, organizovano je krštenje za objavitelje širom Ukrajine i drugih zemalja u koje su izbegli. Do 2. avgusta se krstilo ukupno 1 113 njih. Jedan brat koji je ostao u Ukrajini je rekao: „Čak nas ni rat ne može sprečiti da stvaramo učenike. Očigledno je da je Isus održao svoje obećanje: ’Ja sam s vama u sve dane‘“ (Matej 28:20).

Drago nam je što možemo podeliti s vama priče nekih objavitelja koji su se krstili u tom periodu.

Natalija koja živi u Kremini, u Luganskoj oblasti, ima 63 godine. Ona i njene dve ćerke su proučavale sa Jehovinim svedocima 1990-ih. Ćerke su lepo napredovale i krstile se, ali Natalija nije. Kada je počeo rat, jedna porodica Svedoka je odlučila da pobegne na bezbednije područje i povela je Nataliju sa sobom. Ona je privremeno bila smeštena u jednoj Dvorani Kraljevstva u Ivano-Frankovsku.

Natalija je ispričala: „Nakon strašnog bombardovanja koje sam preživela, mislila sam da više ništa neće moći da mi izmami osmeh. Ali kada su mi braća i sestre pokazali koliko me vole i toliko toga uradili za mene, vratio mi se osmeh na lice. Ljubav prema Jehovi se polako budila u mom srcu. Počela sam ponovo da čitam Bibliju i jedna sestra mi je ponudila biblijski kurs pomoću knjige Budi srećan zauvek! To je bio pravi poklon od Jehove. Sada sam toliko srećna što sam se krstila i postala Jehovin svedok. Odlučna sam da živim u skladu sa najvećom zapovešću da volim Jehovu, svog Boga, ’svim svojim srcem, svom svojom dušom i svim svojim umom‘“ (Matej 22:37).

Olija u Poljskoj drži natpis sa temom kongresa „Živite u miru“

Olija iz grada Čerkasi je bila nekršteni objavitelj kada je počeo rat. Ona je sa svojom ćerkom i unukom pobegla u Poljsku 6. marta. Olija kaže: „Stigle smo tamo samo sa svojim rancima za evakuaciju, ali braća i sestre su se pobrinuli za nas. Videla sam kakvo jedinstvo vlada među nama. Sve to što smo doživeli me je uverilo da Jehova vodi ovu organizaciju svojim svetim duhom. Nakon što sam sve to videla svojim očima, bila sam još odlučnija da predam svoj život Jehovi i krstim se. On mi je pomogao kad mi je bilo najteže. Zato sam želela da pokažem koliko sam mu zahvalna tako što ću mu služiti.“

Julija iz Donjecke oblasti ima 18 godina. Odrasla je u porodici Jehovinih svedoka, ali nije bila krštena. Ona je ispričala šta se desilo ubrzo nakon što je izbio rat. Rekla je: „Ležala sam na podu znajući da svakog trenutka mogu da umrem. Ulica u kojoj smo živeli, bukvalno cela ulica, bila je uništena, ali mi smo ostali živi. Nakon toga sam se molila Jehovi i duboko razmišljala o njegovim osobinama. Zbližila sam se s njim i više se nisam premišljala da li da mu predam svoj život. Jehova je odgovorio na moje molitve i osetila sam da je uz mene. Ranije sam samo znala neke stvari o Bogu, a sada ga stvarno volim.“ Julija se krstila 23. jula.

David, koji ima 11 godina, krstio se u Nemačkoj

Kada je izbio rat, 11-godišnji David je sa svojom porodicom pobegao u Nemačku. On je sa devet godina postao nekršteni objavitelj, a sada je postavio još neke duhovne ciljeve. David kaže: „Odlučio sam da se krstim zato što volim Jehovu i želim da budem njegov prijatelj. Tokom krštenja sam plakao od sreće jer sam postao deo Jehovine predivne porodice. Mnogo volim da pričam drugima o Jehovi i o tome šta će učiniti za ljude, i zato želim da budem pionir. Isto tako volim da pomažem braći i sestrama i nadam se da ću jednog dana biti sluga pomoćnik. Moj krajnji cilj je da služim u Betelu. Maštam o tome otkad sam bio u obilasku podružnice u Lavovu 2018.“

Olena iz Kijeva je postala nekršteni objavitelj 2011, ali je bila neaktivna deset godina. Starešine su je posetile 2020. i dale joj brošuru Vratite se Jehovi. Olena je ispričala: „Ponovo sam počela da proučavam Bibliju i da dolazim na sastanke. Međutim, posle nekog vremena sam prestala. Tokom rata sam se molila Jehovi i on je odgovorio na moje molitve. Shvatila sam da me on voli, da me štiti i daje mi unutrašnji mir. Pobegla sam u Rumuniju i tamo sam pronašla Svedoke. Oni su mi pokazali ogromnu ljubav. Bilo je to kao da me je Jehova pokrio toplim ćebetom.“ Olena se krstila 24. jula. Ona još kaže: „Zahvalna sam Jehovi što je bio tako strpljiv sa mnom. Sada znam da ’sve mogu uz pomoć onoga koji mi daje snagu‘“ (Filipljanima 4:13).

Slede podaci iz Ukrajine koji su prikupljeni do 2. avgusta 2022. Oni se temelje na potvrđenim izveštajima tamošnje braće. Međutim, moguće je da su brojevi mnogo veći, budući da je teško stupiti u kontakt s braćom iz svih krajeva Ukrajine.

Posledice koje su pretrpeli naša braća i sestre

  • 43 objavitelja su izgubila život

  • 97 objavitelja je povređeno

  • 22 568 objavitelja trenutno ne živi u svom domu

  • 586 kuća je uništeno

  • 613 kuća je ozbiljno oštećeno

  • 1 632 kuće su pretrpele manja oštećenja

  • 5 Dvorana Kraljevstva je uništeno

  • 10 Dvorana Kraljevstva je ozbiljno oštećeno

  • 37 Dvorana Kraljevstva je pretrpelo manja oštećenja

Pružanje pomoći

  • 27 Odbora za humanitarnu pomoć brine za braću u Ukrajini

  • Braća iz tih odbora su se pobrinula da 53 836 objavitelja bude smešteno na bezbednijem području

  • 24 867 objavitelja je pobeglo u druge zemlje gde su im braća i sestre pružili pomoć