Vrati se na sadržaj

Brat Oleksandr Tretjak

28. DECEMBAR 2020.
UKRAJINA

Evropski sud za ljudska prava doneo presudu u korist brata Oleksandra Tretjaka

Evropski sud za ljudska prava doneo presudu u korist brata Oleksandra Tretjaka

U četvrtak, 17. decembra 2020, Evropski sud za ljudska prava doneo je presudu u slučaju Tretjak protiv Ukrajine u korist našeg brata Oleksandra Tretjaka. Njega su 26. novembra 2013, dok se vraćao kući iz službe propovedanja, pretukla trojica muškaraca. Sud je presudio da ukrajinske vlasti nisu dobro istražile taj zločin. Naš brat na ime odštete treba da dobije 7 500 evra.

Napadači su brata Tretjaka brutalno pretukli, zbog čega je u bolnici proveo skoro mesec dana. Policija se ovim slučajem pozabavila tek tri meseca nakon napada. Nadležni u policiji nisu hteli da okarakterišu taj incident kao napad iz verske mržnje niti je u njihovom izveštaju zabeleženo da je brat Tretjak prilikom napada zadobio teške telesne povrede. Kasnije je policija ovaj slučaj okarakterisala kao lakše krivično delo. Pored toga, optužen je samo jedan od trojice napadača i to tek nakon što je pobegao iz zemlje. Druga dvojica, od kojih je jedan policajac, smatrani su samo svedocima tog krivičnog dela. Niko od njih nikada nije kažnjen za taj zločin. Ovaj i još neki nepravedni slučajevi motivisali su brata Tretjaka da svoj slučaj 2015. preda Evropskom sudu za ljudska prava.

Ovaj Sud je u svojoj odluci zaključio da „[Ukrajinske] vlasti nisu sprovele temeljnu istragu o lošem postupanju prema podnosiocu žalbe“, čime su prekršili odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Nadamo se da će ova presuda doprineti slobodi veroispovesti naše braće i sestara u Ukrajini i u drugim zemljama. Iznad svega, zahvalni smo Jehovi, koji nam daje pravdu (Tužbalice 3:59).