Vrati se na sadržaj

31. OKTOBAR 2019.
UKRAJINA

Presuda Evropskog suda za ljudska prava otvara vrata izgradnji Dvorana Kraljevstva u Ukrajini

Presuda Evropskog suda za ljudska prava otvara vrata izgradnji Dvorana Kraljevstva u Ukrajini

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) doneo je 3. septembra 2019. presudu u korist Jehovinih svedoka iz mesta Krivi Rog, u Ukrajini. Sud je presudio da je gradsko veće Krivog Roga krivo zato što namerno nije htelo da braći izda potrebnu dozvolu za izgradnju Dvorane Kraljevstva.

Naša braća ispred poseda na kom su planirala da grade Dvoranu Kraljevstva, u mestu Krivi Rog, u Ukrajini

Prema presudi, gradsko veće treba da isplati odštetu od 7000 evra dvema skupštinama Jehovinih svedoka u čijem je vlasništvu sporno zemljište i da plati sudske troškove. U presudi se kaže da je prekršen međunarodni zakon – član 9 (pravo na slobodu misli, savesti i veroispovesti) i član 1 Protokola broj 1 Evropske konvencije o ljudskim pravima (pravo na vlasništvo). Vlada Ukrajine ima pravo da se u roku od tri meseca žali na ovu odluku Velikom veću, koje predstavlja najvišu instancu Evropskog suda za ljudska prava (ECHR).

Prošlo je više od 15 godina otkako su dve skupštine iz Krivog Roga prvi put podnele zahtev da izgrade Dvoranu Kraljevstva. Kupile su 9. avgusta 2004. stambenu zgradu koja se nalazila na zemljištu koje je pripadalo gradu, a zatim su podnele zahtev za petogodišnji zakup zemljišta da bi na njemu izgradile Dvoranu Kraljevstva. Gradsko veće je 28. septembra 2005. odobrilo njihov zahtev, ali je braći ujedno skrenuta pažnja na to da je potrebno da određene državne službe pregledaju njihov građevinski projekat kako bi se dobilo konačno odobrenje za početak radova.

Pošto su sve nadležne državne službe odobrile sačinjene projekte, oni su 23. avgusta 2006. predati gradskom veću na konačno odobrenje. Iako je gradsko veće dužno da u roku od mesec dana donese odluku, ono nikad nije odgovorilo na zahtev braće. Odbijalo je da izda konačno odobrenje čak i nakon što je regionalni sud presudio da je njegova odluka nezakonita. Pošto se ni na ostalim sudovima nisu izborili za svoja prava, braća su 13. aprila 2010. uputila žalbu Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR).

Srećni smo što je ECHR presudio u korist naše braće u Krivom Rogu. Molimo se da ova presuda olakša našoj braći da grade mesta za sastajanje u zemljama gde je verska sloboda ugrožena (Psalam 118:5-9).