Vrati se na sadržaj

UKRAJINA

Kratak pregled: Ukrajina

Kratak pregled: Ukrajina

Jehovini svedoci u Ukrajini postoje više od jednog veka. Zakonski su registrovani 28. februara 1991, neposredno pre nego što je Ukrajina postala nezavisna država.

Jehovini svedoci u Ukrajini doživeli su veliko progonstvo tokom nacističkog i sovjetskog režima. Sovjetske vlasti su 8. aprila 1951. proterale preko 6100 Svedoka iz zapadne Ukrajine u Sibir. Situacija se malo poboljšala u junu 1965, nakon što je Vrhovni sud Ukrajine presudio da je literatura Jehovinih svedoka verska, a ne antisovjetska. Vlasti su prestale da hapse ljude koji čitaju literaturu Svedoka ali su i dalje zatvarale Svedoke koji su drugima govorili o svojim uverenjima. U septembru 1965, država je pomilovala sve Svedoke koji su 1951. proterani u Sibir, ali većini nije bilo dozvoljeno da se vrati svojim domovima. Žestoko progonstvo se nastavilo do početka 1980-ih.

Jehovini svedoci danas imaju slobodu da se okupljaju radi obožavanja Boga i da neometano učestvuju u službi propovedanja. Međutim, Svedoci su često žrtve krivičnih dela počinjenih iz mržnje. Vlasti nisu mnogo toga učinile kako bi sprečile napade na Svedoke i njihove dvorane. U većini slučajeva počinioci zlodela nisu pozvani na odgovornost niti su kažnjeni. Zbog toga, kao i zbog nemira u istočnom delu zemlje, napadi na Svedoke su sve češći.