Vrati se na sadržaj

13. FEBRUAR 2015.
UKRAJINA

U istočnoj Ukrajini nasilno oduzete dvorane Jehovinih svedoka

U istočnoj Ukrajini nasilno oduzete dvorane Jehovinih svedoka

Naoružane grupe su nasilno preuzele neke Dvorane Kraljevstva Jehovinih svedoka (mesta gde Svedoci održavaju svoje sastanke). Ove dvorane se nalaze u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, u istočnom delu Ukrajine, gde već mesecima besne oružani sukobi. Svedoci su postali meta napada zato što mnogi imaju predrasude o njima i ne priznaju njihovo pravo na slobodu veroispovesti i slobodu okupljanja.

Više od 20 godina, Jehovini svedoci u Ukrajini uživaju versku slobodu. Vasil Kobel, Jehovin svedok iz podružnice u Lavovu, kaže: „Redovno smo se okupljali u našim dvoranama da bismo proučavali Bibliju i molili se Bogu. Uvek smo se trudili da budemo korisni članovi društva. Ali poslednjih nekoliko meseci, život ukrajinskog naroda ugrožavaju nemiri u istočnom delu zemlje. Jehovini svedoci nisu izuzetak. I mi smo žrtve nasilja.“

Gospodin Kobel je govorio u ime 150000 Jehovinih svedoka iz Ukrajine. Na hiljade njih je napustilo ratnu zonu u poslednjih nekoliko meseci. Ali oko 17500 Svedoka koji su ostali u Donjeckoj i Luganskoj oblasti trude se da nastave sa svakodnevnim aktivnostima uprkos oružanim sukobima. Pošto su im Dvorane Kraljevstva oduzete, hiljade Svedoka nemaju gde da održavaju svoje sastanke, pa su prinuđeni da se okupljaju u privatnim kućama, u kojima im je prilično tesno. Neki od njih sada putuju i do dva sata u jednom pravcu da bi prisustvovali sastancima.

Oduzimanje Dvorana Kraljevstva je čin verske mržnje

Oduzimanje Dvorana Kraljevstva nije bila slučajnost, već čin diskriminacije usmeren protiv Svedoka i njihovih verovanja. Komandant jedne grupe vojnika rekao je da namerava da se „reši svih Jehovinih svedoka“, jer smatra da je pravoslavlje jedina priznata religija u toj oblasti. Jedan drugi komandant je rekao: „Ovo je kraj Jehovinim svedocima.“ Uprkos takvim pretnjama, Jehovini svedoci su i dalje aktivni širom Ukrajine.

Iako nijedan Svedok nije povređen prilikom oduzimanja dvorana, njihova bezbednost i sloboda okupljanja su ugroženi. U jednom slučaju, u gradu Gorlovka u Donjeckoj oblasti, grupa naoružanih muškaraca upala je u Dvoranu Kraljevstva u toku sastanka i uplašila sve prisutne, među kojima su bile starije osobe i deca. Na jednom drugom mestu, Svedoci su došli u Dvoranu Kraljevstva da bi održali sastanak, ali su bili šokirani kada su videli da su brave promenjene i da je dvorana pretvorena u vojnu kasarnu.

Šta se čini kako bi se rešio problem

Gospodin Kobel je izjavio: „Podružnica u Lavovu je prijavila nelegalno oduzimanje imovine raznim ministarstvima i drugim službama. Time su obavestili vladu da Svedoci nisu odgovorni za ono što se dešava u tim objektima, kao ni za postupke osoba koje nezakonito koriste te objekte.“ Osim toga, podružnica je zadužila odgovorne osobe u skupštinama Jehovinih svedoka u Donjeckoj i Luganskoj oblasti da učine sve što je potrebno kako bi svaki Svedok bio bezbedan. Rečeno im je da su životi mnogo važniji od objekata i da ne čine ništa što bi moglo ugroziti bezbednost nekog Svedoka.

Zbog nemira u Ukrajini, trenutno ne postoji pravni način na koji bi Svedoci mogli da povrate Dvorane Kraljevstva. Međutim, uprkos teškoćama koje su nastale oduzimanjem dvorana, Svedoci revno nastavljaju sa svojim aktivnostima. Raduju se danu kada će im dvorane biti vraćene kako bi se sa svojim suvernicima ponovo mogli sastajati u miru i sigurnosti.