Vrati se na sadržaj

Dana 4. avgusta 2017, specijalne antiterorističke jedinice i pripadnici policije prekinuli su verske sastanke Jehovinih svedoka u Alčevsku i Lugansku zbog dojave o podmetnutoj bombi

13. DECEMBAR 2017.
UKRAJINA

U istočnoj Ukrajini ugrožena verska sloboda

U istočnoj Ukrajini ugrožena verska sloboda

Konflikti koji već skoro četiri godine traju u nekim delovima Luganske i Donjecke oblasti tamošnjim stanovnicima u velikoj meri otežavaju svakodnevni život i stvaraju probleme. Jehovini svedoci koji žive u tim oblastima imaju i dodatne probleme jer se sve češće suočavaju sa verskom netrpeljivošću. Na tamošnje vlasti očigledno su uticale nedavne sudske presude u Rusiji kojima su zabranjene verske aktivnosti Jehovinih svedoka u toj zemlji. Oponašajući Rusiju, neke lokalne vlasti koriste nezakonite metode kako bi inkriminisali Svedoke koji žive u oblastima pod njihovom kontrolom i ugrožavaju njihovu versku slobodu.

Podmetanje dokaza

Koristeći taktike ruskih tužilaca, vlasti u ovim oblastima podmeću dokaze na osnovu kojih optužuju Jehovine svedoke.

  • U julu 2017, Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike stavio je na Republički spisak ekstremističkog materijala dva članka koja su izašla u starijim izdanjima verskih časopisa Jehovinih svedoka. Sud nije obavestio Svedoke o tome, niti im je uručena kopija odluke koja je odmah stupila na snagu kako bi na to mogli da ulože žalbu.

  • U avgustu 2017, državni tužioci u gradovima Novoazovsku i Debaljcevu izdali su upozorenje tamošnjim Svedocima u kom je pisalo da im se zabranjuje da dele svoje časopise, Stražarsku kulu i Probudite se!, ukoliko najpre ne dobiju dozvolu za to. Na taj način vlasti ometaju distribuciju čak i verskog materijala koji nije proglašen ekstremističkim. Skupštinske starešine zbog toga mogu odgovarati pred zakonom za distribuisanje bilo kojih publikacija Svedoka. Slično upozorenje su kasnije dobili i Svedoci u gradu Makejevki.

  • Dana 4. avgusta 2017, specijalne antiterorističke jedinice i pripadnici policije prekinuli su verske sastanke Jehovinih svedoka u Alčevsku i Lugansku zbog dojave o podmetnutoj bombi. Nakon evakuacije, policija je svima koji su bili na tim sastancima proveravala dokumenta. *

Prekid sastanka Jehovinih svedoka u Alčevsku

Policija je u Alčevsku snimala pretres zgrade, navodno zato što je u pitanju bila bomba. Tokom pretresa su pronašli manju količinu verske literature Svedoka, a zatim su „pronašli“ i propagandni materijal protiv Luganske Narodne Republike * koji su oni sami prokrijumčarili i podmetnuli.

Neosnovane optužbe kao opravdanje za zabranu verskih aktivnosti

Nekoliko sedmica nakon pretresa Dvorana Kraljevstva, vlasti u Lugansku su bez ikakvih osnova Jehovine svedoke prikazali kao državne neprijatelje. Oleksandr Basov, zamenik ministra državne bezbednosti Luganske Narodne Republike, 28. avgusta 2017. dao je zvaničnu izjavu u kojoj je izneo neistine o Jehovinim svedocima. Rekao je da propagandni materijal koji je navodno pronađen u Dvorani Kraljevstva u Alčevsku potvrđuje njegovu izjavu da Svedoci podržavaju grupe koje se u Luganskoj oblasti smatraju terorističkim.

Portparol Jehovinih svedoka u Ukrajini, Ivan Riger, rekao je: „Sav taj materijal o kome govori zamenik ministra, gospodin Basov, a koji je ’pronađen’ u Dvorani Kraljevstva sigurno su podmetnuli oni isti ljudi koji su ga i pronašli. Verovatno se takav materijal delio u Alčevsku, ali to sigurno nisu radili Jehovini svedoci. Oni su neutralni, što potvrđuje činjenica da su stotine Svedoka širom sveta trenutno u zatvoru zato što ulažu prigovor savesti na služenje vojnog roka. Nijedan Jehovin svedok nije se borio ni na jednoj strani u ovim sukobima u Ukrajini.“ *

Jehovini svedoci pod sve većim pritiskom

Neki Jehovini svedoci u toj oblasti rekli su da ih vlasti sprečavaju da o svojim verovanjima razgovaraju s drugima i da su ih upozorili da to više ne rade. Iako do sada nije podneta nijedna krivična prijava protiv nekog Svedoka, Služba bezbednosti je mnoge od njih pozvala na informativni razgovor. Na tim razgovorima su ih ispitivali, zastrašivali i vršili pritisak na njih da otkriju imena onih koji organizuju njihove verske aktivnosti. Osim toga, lokalne vlasti su ometale i prekidale njihove sastanke.

Sve veća diskriminacija po verskoj osnovi i pritisak koji se vrši na Jehovine svedoke na nekim područjima u Luganskoj i Donjeckoj oblasti ne predstavlja samo neki vid maltretiranja već je reč o verskom progonstvu i ugrožavanju slobode veroispovesti. Jehovini svedoci su izuzetno oprezni i traže načine da se zakonskim putem zaštite kako bi mogli da nastave sa svojim aktivnostima.

^ odl. 7 U Alčevsku su dvojica starešina saslušavana ceo dan. Objasnili su da je njihova skupština od početka sukoba bez ometanja održavala svoje sastanke u Dvorani Kraljevstva, koja se nalazi u blizini vojne komande. Pa ipak, jedan starešina je morao da plati kaznu od 5000 rubalja (72 evra) zbog organizovanja masovnog okupljanja tokom sukoba i 3000 rubalja (43 evra) zato što u Dvorani Kraljevstva nisu ispoštovane mere protivpožarne zaštite.

^ odl. 8 Luganska Narodna Republika kontroliše deo Luganske oblasti.

^ odl. 11 U leto 2014, predsednik Ukrajine je odredbom o delimičnoj mobilizaciji reagovao na sukobe u Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Vitalij Šalajko, nekadašnji pripadnik ukrajinske vojske, koji je kasnije postao Jehovin svedok, odazvao se na taj poziv i uložio prigovor savesti. Visoki specijalni sud za građanske i krivične slučajeve podržao je njegovo pravo na prigovor savesti čak i tokom mobilizacije. Hiljade Jehovinih svedoka u Ukrajini zauzelo je isti stav.