Vrati se na sadržaj

30. MAJ 2019.
UZBEKISTAN

Spomen-svečanost javno obeležena širom Uzbekistana

Spomen-svečanost javno obeležena širom Uzbekistana

Prvi put u poslednjih nekoliko godina, 19. aprila 2019, naša braća su mogla javno obeležiti Spomen-svečanost širom Uzbekistana.

Jehovini svedoci su u Uzbekistanu zvanično registrovani samo u gradu Čirčik, koji se nalazi blizu Taškenta. Prethodnih godina, braća koja žive van Čirčika obeležavala su Spomen-svečanost u tajnosti, kako ih policija ne bi ometala. Braća su ove godine obavestila policiju o održavanju Spomen-svečanosti i pozvala ih da prisustvuju. Policija je reagovala ljubazno i čak je preduzela mere kako bi prisutni bili bezbedni. U nekim mestima policajci su prisustvovali programu.

Brat Mark Sanderson iz Vodećeg tela održao je govor za Spomen-svečanost u kompleksu Dvorana Kraljevstva u Čirčiku (slika na početku članka). Program je prevođen na ruski. Ukupan broj prisutnih iznosio je 781. Kasnije te večeri, u istom kompleksu održane su još dve Spomen-svečanosti.

Tokom ove posete, brat Sanderson, zajedno sa Polom Gilisom iz glavnog sedišta i dva brata iz podružnice u Srednjoj Aziji, sastao se sa visokorangiranim službenicima Ministarstva pravde i Centra za ljudska prava. Našoj braći je tokom sastanka bilo dozvoljeno da iznesu tačne informacije o našim verovanjima i našoj organizaciji. Nadamo se da će dobro obavešteni službenici podržati registraciju u oblastima van Čirčika, što bi braći omogućilo da dođu do odgovarajućih objekata u kojima bi slavili Jehovu.

Brat Mark Sanderson i druga braća iz delegacije ispred Ministarstva pravde Republike Uzbekistan

Javno obeležavanje Spomen-svečanosti i sastanci sa službenicima u duhu međusobnog poštovanja predstavljaju pozitivan razvoj događaja u Uzbekistanu. U proteklih šest meseci nije bilo pretresa, novčanih kazni niti hapšenja Jehovinih svedoka. Osim toga, pre otprilike godinu dana, 14. maja 2018, gospodin Žavlon Vahabov, ambasador Uzbekistana u Sjedinjenim Državama, izjavio je da će narodna skupština raditi na tome da izmeni zakon kako bi se Jehovinim svedocima omogućila registracija.

Nadamo se da će Jehova blagosloviti napore naše braće u Uzbekistanu dok nastavljaju da vode „miran i tih život u potpunoj odanosti Bogu i čestitosti“ (1. Timoteju 2:2).