Vrati se na sadržaj

UZBEKISTAN

Kratak pregled: Uzbekistan

Kratak pregled: Uzbekistan

Delo Jehovinih svedoka u Uzbekistanu započeto je decenijama pre nego što je ta država stekla nezavisnost 1991. godine. Uzbekistan je 1992. usvojio ustav kojim se garantuju osnovna ljudska prava. Međutim, kada je reč o slobodi veroispovesti, vlasti često ne poštuju osnovna načela tog ustava.

Vlasti Uzbekistana još uvek ne žele da zakonski registruju skupštine Jehovinih svedoka, osim skupštine u Čirčiku. a Zbog toga se svi verski sastanci Jehovinih svedoka koji se ne održavaju u dvorani u Čirčiku smatraju protivzakonitima. Policija često prekida sastanke koji se održavaju na raznim mestima, pa čak i sastanke u privatnim kućama. Tada obično hapse prisutne i oduzimaju im lične stvari i versku literaturu. Policija je neke Svedoke danima držala u pritvoru gde su bili fizički i verbalno zlostavljani. Neki Svedoci su morali da plate velike novčane kazne, bili su krivično gonjeni i osuđeni na više godina zatvora zbog verskih aktivnosti. Budući da vlasti odbijaju da zakonski registruju Jehovine svedoke, prema njima se ponašaju kao prema zločincima, a sve njihove verske aktivnosti smatraju protivzakonitim.

Jehovini svedoci u Uzbekistanu i dalje sarađuju sa predstavnicima vlasti i traže odobrenje za registraciju svojih skupština, naročito u Taškentu. Ukoliko dobiju zakonsku registraciju, to će im obezbediti određenu meru zaštite od diskriminacije i podstaći javnost da poštuje njihovu slobodu veroispovesti.

a Prvi put je registrovana 1994, a ponovna registracija je izvršena 1999.