Vrati se na sadržaj

7. APRIL 2014.
UZBEKISTAN

Da li se za Jehovine svedoke u Uzbekistanu nazire bolje sutra?

Da li se za Jehovine svedoke u Uzbekistanu nazire bolje sutra?

Jehovini svedoci u Uzbekistanu se nadaju da će im vlasti dozvoliti da nesmetano ispovedaju svoju veru u Boga. Portparol Jehovinih svedoka u Uzbekistanu Igor Jurčenko, učestvovao je u sastancima s vlastima ove zemlje tokom 2013. On je rekao: „Primetili smo znatan pomak u pregovorima s vlastima u Uzbekistanu i može se reći da su one spremne da naprave promene. Nadamo se da će ovi sastanci uskoro doneti dobre rezultate.“

Abdubanob Ahmedov

U prilog takvim očekivanjima ide to što su vlasti 2. marta 2013. oslobodile iz zatvora Abdubanoba Ahmedova, koji je osuđen na šest i po godina zatvora, a odslužio je više od četiri i po godine. On je jedan od tri Svedoka koji su bili zatvoreni zato što su na miran način ispovedali svoju veru u Boga. Ostala dva Svedoka su oslobođena 2012. godine. U Uzbekistanu se trenutno nijedan Svedok ne nalazi u zatvoru.

U mesecima nakon što je gospodin Ahmedov izašao iz zatvora, država se obavezala da napravi promene kako bi poštovala ljudska prava. Vlada Uzbekistana je 5. jula 2013. obavestila Radnu grupu Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, koja vrši Univerzalni periodični pregled, da želi da primeni dobijene preporuke i time prizna da svaka osoba i organizacija ima jednako pravo na slobodu veroispovesti.

Registrovanje novih skupština

Trenutno postoji jedna zakonski registrovana skupština Jehovinih svedoka u Uzbekistanu. Ona se nalazi u Čirčiku, gradu u pokrajini Taškent. Međutim, mnogi Jehovini svedoci žive u drugim delovima države. Kad se sastaju da bi u miru obožavali Boga, Svedoci nisu zaštićeni zakonom i mogu biti kažnjeni jer od 1996. ne mogu da registruju nove skupštine. Gospodin Jurčenko je rekao: „Nadamo se da će ovi konstruktivni pregovori s vlastima otvoriti vrata za daljnja poboljšanja koja će možda voditi do zakonskog registrovanja skupština Jehovinih svedoka u celom Uzbekistanu.“

Jehovini svedoci se nadaju da će moći slobodno da ispovedaju svoju religiju u Uzbekistanu i nadaju se da će vlasti uskoro registrovati njihove nove skupštine.